Termékeink

Alapítványunk látássérült emberek számára készült informatikai eszközöket forgalmaz, egyben a világhírű Freedom Scientific cég termékeinek egyedüli hazai forgalmazója. Az alábbiakban rövid bemutatást olvashat termékeinkről, majd a bal oldali menüpontok alatt ismerkedhet meg velük részletesen.

Az alapítvány által forgalmazott termékek ügyében kérjük, keresse értékesítési munkatársunkat munkaidőben az (1) 273-3181-es telefonszámon vagy e-mailben az ertekesites@infoalap.hu címen!

Kérjük, tekintse át Általános Szerződési Feltételeinket is!

Képernyőolvasó szoftverek (JAWS for Windows)

A képernyőolvasó szoftverek nélkül elképzelhetetlen a számítógép használata a egy vak ember számára. Magyarországon a legelterjedtebb képernyőolvasó szoftver a JAWS for Windows. A JAWS a Job Access With Speech (kb. beszéddel támogatott munka) szavak rövidítése. A program a számítógép hangszóróján keresztül felolvassa a leütött billentyűket és a képernyőn látható üzeneteket. A program együttműködik a Windows operációs rendszerrel, a használatához tehát nem szükséges speciális számítógép, sem más különleges eszköz. A segítségével a vak emberek is írhatnak leveleket, dokumentumokat, táblázatokat, használhatják az internetet. A felolvasás történhet szavanként, bekezdésenként, oldalanként vagy folyamatosan, megállás nélkül, és a beszédtempó is szabályozható. A JAWS for Windows a vak emberek számára a számítógépen történő munkavégzés nélkülözhetetlen kelléke. Magyarországon alapítványunk a JAWS for Windows egyedüli forgalmazója.

Bővebben a JAWS for Windows képernyőolvasó szoftverről

Képernyőnagyító szoftverek (MAGic, ZoomText)

A MAGic és a ZoomText képernyőnagyító programok felnagyítják mindazt, amit a számítógép képernyőjén látunk, ezzel lehetővé teszik a gyengénlátó embereknek, hogy a látásuk romlása ne korlátozza a számítógép használatát. Segítik az egér használatát, felnagyítják az ikonokat, a betűket, ablakokat. Meghatározható a felületek színe, nagyításának mértéke. A beszédtámogatással kiegészített változatok a képernyőn látható üzeneteket is felolvassák a JAWS for Windows programhoz hasonlóan, ezzel kímélhető a felhasználó látása.

Mindkét program jobb használatához kapható egy speciális billentyűzet is, amelyen a szokásosnál nagyobb betűkkel olvashatók a feliratok, továbbá a funkcióbillentyűk segítségével könnyebben kihasználható a szoftverek egy-egy funkciója.

Bővebben:

Képernyőolvasó és nagyító szoftverek (Fusion)

A képernyőolvasó szoftverek nélkül elképzelhetetlen a számítógép használata a egy vak ember számára. A programok a számítógép hangszóróján keresztül felolvassák a leütött billentyűket és a képernyőn látható üzeneteket.

A képernyőnagyító programok felnagyítják mindazt, amit a számítógép képernyőjén látunk, ezzel lehetővé teszik a gyengénlátó embereknek, hogy a látásuk romlása ne korlátozza a számítógép használatát. Segítik az egér használatát, felnagyítják az ikonokat, a betűket, ablakokat.

A Fusion a képernyőnagyító és a képernyőolvasó programok legjavát adja, egyesíti a ZoomText képernyőnagyító látáskönnyítő funkcióit mindazzal a tudással és sebességgel, amelyre a JAWS képernyőolvasó program képes a beszéd terén.

Bővebben a Fusion képernyőolvasó és képernyőnagyító programról

Optikai karakterfelismerő programok (ABBYY Finereader)

Az optikai karakterfelismerő szoftverek a beszkennelt képen felismerik a betűket, és szerkeszthető formába alakítják a dokumentumot, amelyet így már a látássérült emberek is kezelni tudnak (például a JAWS for Windows képernyőolvasó programmal). Az ABBYY Finereader optikai karakterfelismerő program beépített nyelvi ellenőrző és szótárt tartalmaz, így kiszűri a beolvasási hibákat. Többféle formátumot is kezelni tud, és egyszerű billentyűparancsokkal is kezelhető. A segítségével a nyomtatott dokumentumok tartalmát (pl. levelek, újságok, számlák, könyvek) a látássérült emberek is önállóan elérhetik.

Bővebben az ABBYY Finereader optikai karakterfelismerő programról

Braille-kijelzők

A Braille-írás a vak emberek által is önállóan olvasható pontírás. A modern technikának köszönhetően a Braille-írás előállítási módja és használata is jelentősen megváltozott, most már a számítógépes szöveg is olvasható Braille-ben. Ehhez szükséges egy Braille-kijelző, amelyet a számítógéphez csatlakoztatva az ujjal kitapintható az, ami egyébként a gép képernyőjén olvasható. A kijelzőt a képernyőolvasó szoftver (pl. JAWS) vezérli, azzal együttműködik. Beállítható, hogy a képernyőn lévő szövegből egy sor, egy mondat vagy egy bekezdés jelenjen-e meg a Braille-kijelzőn. A Braille-kijelzőknek több fajtája is van, a legfontosabb csoportosítás a cellák (az egyszerre kijelzett betűk) száma szerinti. Sajnos a Braille-kijelzők ma még meglehetősen drágák, a látássérült emberek számára azonban nagyon fontos és hasznos kiegészítő eszközök lehetnek.

Bővebben:

Kézinagyító készülék (RUBY)

A RUBY egy hordozható, digitális alapon működő nagyítókészülék. Kis méreténél fogva a ruha zsebében, akár egy retikülben is elfér. Beállítható rajta a nagyítás mértéke, a kontraszt, a használt színek, illetve a kép rögzíthető, így távoli tárgyak is „lefényképezhetőek” vele. A készülék használata rendkívül egyszerű, összesen négy gomb található rajta, amelyeket könnyű kitapintani. A RUBY ideális címkék, árlisták, gyógyszer-leírások, menetrendek elolvasásához. A RUBY a Freedom Scientific cég gyártmánya, a jól ismert OPAL készülék utódja.

Bővebben a RUBY digitális kézinagyító készülékről

Asztali olvasótévé (TOPAZ)

A TOPAZ digitális asztali olvasótévé. Az alsó részén lehet elhelyezni a felnagyítani kívánt könyv, papír vagy bármilyen más tárgy, majd a kép a felső részen levő monitoron tekinthető meg kinagyítva. A készüléken található gombokkal egyszerűen szabályozható a nagyítás mértéke, a kontraszt, a használt színek. A készülék monitorral és monitor nélkül is megvásárolható. A monitor nélküli változat csatlakoztatható a számítógéphez, ilyenkor megválasztható, hogy a képernyő melyik részén szeretnénk a számítógép, és melyik részén az olvasótévé képét látni. A TOPAZ legújabb változatának előnye, hogy a monitor minden irányba elforgatható, így egyszerre többen is használhatják a készüléket pl. egy tanórai előadás ábráinak a megtekintéséhez.

Bővebben a TOPAZ asztali olvasótévéről

Könyvszkenner (Plustek Opticbook 3600)

A látássérült emberek számára a szkenner nem csupán irodai munkaeszköz, hanem a mindennapokat megkönnyítő segédeszköz is. Ahhoz ugyanis, hogy a papíron kapott iratokat, számlákat, vagy csak egy érdekes könyvet elolvasson egy látássérült ember, egy magas felbontású és könnyen kezelhető szkennerre van szüksége. A Plustek Opticbook 3600 ilyen készülék. Nagy előnye, hogy oldalt nincs rajta kiugró szegély, ezért nem kell a könyvgerincet az üveglaphoz nyomnunk. A gyorsan és halkan működő szkenner további előnye, hogy egyszerűen kiválaszthatjuk, színes, szürke vagy fekete-fehér színekkel olvassuk-e be a képet. A Plustek Opticbook 3600 és ABBYY Finereader együttes használata megkönnyíti a látássérült emberek mindennapjait, akik számára a szkennelés egyszerű, az olvasást segítő, gyors és gördülékenyen folyamattá válik.

Bővebben a Plustek Opticbook 3600 könyvszkennerről

Nyomtatás gomb Nyomtat