Termékeink » Az 5.30 verzió újdonságai

Megjelent a Nuance TALKS&ZOOMS 5.30

Megjelent a Nuance TALKS&ZOOMS 5.30. Az új verzió  ingyenes frissítésként elérhető azok számára, akik licencüket 2007 november 13 után vásárolták. a szoftverhez. Ahogy a korábbi verziókban is, a ZOOMS képernyőnagyító alkalmazás csak a Series 60 3. és 5. generációs készülékek esetében használható.

Az új verzió  elsősorban a megjelent Symbian Belle támogatásában nyújt újdonságokat, így a Belle frissítéssel érkező készülékeket (Nokia 700 és Nokia 701) támogatja a jelen változat, de tesztek alapján a Nokia 500 tipusú készülék is használható.
A Symbian Belle a kompatibilis készülékekre csak a telefont számítógéphez csatlakoztatva, a Nokia Suite alkalmazás segítségével telepíthető.

Néhány ismert hiba a Symbian Belle támogatásában:
- Vezeték nélküli hálózathoz történő csatlakozás esetén az előugró virtuális billentyűzet nem használható a Talks programmal.
- Az e-mail alkalmazásban a címzett, másolatot kap, stb... mezők között lépegetve mindig elhangzik az aktuális postafiók neve.
- A főképernyőn lévő ikonok automatikus címkézése nem lehetséges, valamint a Talks nem képes bejelenteni az aktuális főképernyő sorszámát.
- Amennyiben a virtuális billentyűzet bezáródik 5 másodperc után úgy, hogy nem gépelt be szöveget, a Talks elnémul, megszólaltatni egy fizikai gomb lenyomásával lehet.

A Symbian Belle frissítésben egyre több helyen kell használni a hosszú érintéses menüket. Ezek lényege, hogy a felhasználó az ujját adott ideig egy ikonon tartva elő tud hívni egy menüt, mely bizonyos parancsokat tartalmaz. Belle rendszeren így érhető el például egy alkalmazás törlése a főképernyőről. Amennyiben a Talks programmal kíván ilyen menüt használni a következőt kell tennie:

1. A hagyományos felderítési eljárás segítségével keresse meg a kívánt objektumot a képernyőn.
2. Emelje fel az ujját a képernyőről.
3. Helyezze vissza az ujját a képernyőre. Fontos, hogy pontosan arra az objektumra, melyet korábban megtalált, és aktiválni szeretne.
4. Ezt követően, nagyjából fél másodpercen belül, egy másik ujját helyezze valahol a képernyőre, és tartsa ott.
5. A telefon rezgéssel, és a Talks az előugró menü felolvasásával jelzi, hogy sikeresen aktiválta a kívánt elemet.
6. Ezután már lehetősége van mindkét ujját felemelni, és a képernyőt felderítve megkeresni az előugró menüt.

Böngésző nézetek tartalmának felolvastatása
Egyre több helyen alkalmaz a Symbian böngésző szerű nézeteket bizonyos információk megjelenítésére, legyen az egy e-mail tartalma, egy oldal a súgóból, vagy a  párbeszéd nézet a Symbian^3 rendszerben. Az ilyen információkat a Talksbillentyű és a lefelé nyíl lenyomásával tudja felolvastatni, de lehetősége van használni a nyíl-, vagy a szokásos gyorsbillentyűket.

Egyéb változások:

 • 3rd Edition FP2: A keresési eredmények listája mostantól felolvastatható a Talks programmal. Így lehetőség van a főképernyőről a név begépelésével megkeresni egy partnert a névjegyzékből.
 • Javított támogatás a Nokia Maps 3.08 és 3.09beta verziókhoz.
 • A WhatsApp üzenetküldő támogatása.
 • Az új Nokia Mail alkalmazásban elérhetők a hivatkozások és a mellékletek, elérésükhöz kezdje meg a felolvastatást a talksgomb +lefelé mutató nyílbillentyű lenyomásával.
 • Az "Elmulasztott események" képernyő és az e-mail mappák listája felolvastatható Anna és Belle rendszereken. Szintén felolvasásra kerül a kiválasztott mappa neve egy e-mail áthelyezésekor.
 • A hívásvárakoztatás felugró üzenetét felolvassa a Talks a képernyő frissítése után, például egy billentyű lenyomását követően.
 • 3rd Edition: Mostantól a főképernyőn lévő ikonok neve nem hangzik el többször egymásután.
 • Az objektum megjelenítőben bizonyos objektumok - főként ismeretlen tipusúak -  korábban nem jelentek meg. Ezzel a változtatással néhány objektumszabályt újra létre kell hozni, de általánosságban jobb támogatást nyújt az ismeretlen objektumok kezeléséhez.


Néhány ismert hiba bizonyos alkalmazások vagy készülékek használatakor:

 • A Daisy2go program Symbian Anna rendszerben történő használata során, amennyiben egy új könyvet ad a listához, az alkalmazás bezárul. A hozzáadás azonban sikeres, így a program újbóli indítását követően már lejátszható a korábban hozzáadott könyv.
 • A Nokia böngésző 7.3-as változatában a legördülő listák egy, a böngészőben lévő hiba miatt nem használhatóak megbízhatóan.
 • Nokkia C5-03: a menüben történő navigáció során nem jelenik meg kurzor a menüpontokhoz, amennyiben a menüelemek megjelenítése listanézetre van állítva, így az oldalsó billentyűkkel nem olvastathatóak fel az elemek. Javasolt felderítő módban használni a menüt, vagy rácsra állítani a nézetet..
 • Nokia E7-00: A készüléken a Talksbillentyű a menügomb. Azon készülékek esetében, amik nem lettek Symbian Anna rendszerre frissítve, ez a billentyű nem működik megfelelően, amennyiben gyorsan egymásután kétszer nyomja le, vagy az érintőkijelzőt használja röviddel a Talks billentyű lenyomása után. Ilyen esetben javasolt a billentyű két leütése között legalább egy másodpercet várni.

 

Nyomtatás gomb Nyomtat