Termékeink » Az 5.20 verzió újdonságai

A TALKS&ZOOMS 5.20-as verzió újdonságai

A TALKS&ZOOMS program ezen kiadásának képernyőolvasó (TALKS) része már támogatja a Symbian^3 operációs rendszert, a képernyőnagyító rész (ZOOMS) azonban még nem. A prémium licensz-szel rendelkező felhasználók ezzel a verzióval is ingyenesen használhatják a Daisy2go 2.01 lejátszót, amely szintén frissült az új verzióban.

Ez a kiadás is ugyanazon hangszintetizátorokat használja, mint az előző verzió: Eloquence (6.1.123), Vocalizer (5.22).

Az 5.20 verzióra ingyenesen frissíthetnek a prémium licensz-szel rendelkező felhasználók, ha azt 2007. november 13. után vásárolták. Ez azt jelenti, hogy a 4.11 vagy 5.01 verziót használó ügyfelek ingyenesen használhatják a legújabb kiadást újabb licensz vásárlása nélkül.

Változások a támogatott telefonok listájában

Az újonnan támogatott telefonok:

 • Nokia C6-00
 • Nokia C7-00
 • Nokia E5-00
 • Nokia N8-00

A következő készülékekhez nem állnak rendelkezésre részletes tesztelési eredmények, valószínű azonban, hogy azokat nagyobb problémák nélkül használhatja:

 • Nokia C5-03
 • Nokia C6-01
 • Nokia E7-00

A TALKS&ZOOMS 5.20 újdonságai az előző (5.01) verzióhoz képest

A Symbian^3 operációs rendszer támogatása

A Nuance TALKS 5.20 az első képernyőolvasó program, amely támogatja az új Symbian^3 platformot futtató Nokia okostelefonokat, mint pl. a Nokia N8-00 és C7-00 készülékek.

A TALKS hasonlóan kezeli a Symbian^3 operációs rendszert, mint az 5. generációs érintőképernyős készülékeket. A listában való navigáláshoz továbbra is a telefon oldalán található hangerőszabályzót lehet használni, illetve megmaradt a felderítő mód is az érintőképernyő feltérképezésére.

A TALKS telepítése vagy újraengedélyezése után egyes funkciók, pl. az oldalsó hangerőszabályzók navigációs használata a telefon újraindítását igényli.

A Symbian^3 telefonok (pl. Nokia N8) nem tartalmaznak fizikai HÍVÁS és KILÉPÉS billentyűket. Ezeknek a fontos műveleteknek a gyors végrehajtásához a TALKS két új billentyűparancsot vezetett be:

 • A hívás fogadásához vagy a legutoljára tárcsázott számok megnyitásához röviden meg kell nyomni a TALKS + POWER billentyűkombinációt.
 • A hívás elutasításához vagy bontásához hosszan meg kell nyomni a TALKS + POWER billentyűkombinációt.

A hívás felfüggesztése csak a POWER gomb felengedésével hajtódik végre, ellentétben a legtöbb „hosszú” TALKS paranccsal szemben.

Néhány területen korlátozva van a Symbian 3 rendszer használata:

 • A Symbian 3 rendszeren még nem támogatott a nagyítás (ZOOMS) szolgáltatás és az automatizálás funkció a TALKS képernyőolvasóban.
 • A TALKS futása közben néhány Symbian^3 specifikus érintőképernyő-kezelési gesztus, mint pl. a csíptetéssel való nagyítás és a helyi menü megnyitása hosszú érintéssel nem használható. A helyi menü parancsait úgy érheti el, ha az oldalsó hangerőszabályzó billentyűkkel a kívánt elemre navigál, majd megnyitja az opciók menüt az 1 billentyű megnyomásával.
 • A TALKS képernyőolvasó nem végez felolvasást, ha egy hívás éppen folyamatban van. A beszédszolgáltatás a hívás fogadásáig még elérhető, ha egy bejövő hívás kicsengésekor a 2 billentyű megnyomásával a csengést a felhasználó elnémítja.
 • Ebben a verzióban nem teljesen támogatott az új csevegési üzenetek nézet, amely a bejövő és kimenő üzeneteket listázza egy partner vonatkozásában. Ez a nézet nyílik meg alapértelmezetten, ha a képernyőn megjelenő felugró ablak segítségével jeleníti meg az üzeneteket. Javasolt ezért az üzenetek menüjében a nézet átállítása a beérkezett üzenetek nézetre.
 • A webböngészőben egy könyvjelző kiválasztása csak a képernyő felderítő módban történő használatával lehetséges, ha a listaelemre lép. A listaelemen állva a HANGERŐ billentyű hosszú megnyomásával nem történik meg a könyvjelző kiválasztása.

Ovi Maps támogatása

Ez a TALKS verzió támogatja a letöltött vagy beépített Ovi Maps 3-as alkalmazást a legtöbb telefonon. A támogatás leginkább a fizikai billentyűzettel rendelkező telefonokhoz és az Ovi Maps 3.03 és 3.04 verziókhoz lett optimalizálva, de a korábbi és a későbbi verziókhoz is alkalmazható.

További változások a navigáció működésében:

 • A "saját pozícióm" képernyőn a TALKS felolvassa az aktuális pozíció címét. Ha további információkra van szüksége, pl. régió vagy városnév, akkor meg kell nyomnia a TALKS + 2 billentyűkombinációt hosszan.
 • Amikor a felhasználó követi a navigációs utasításokat az "autóval" és a "gyalog" képernyőn, alaphelyzetben a TALKS fel fogja olvasni az utcát és a távolságot a következő fordulóig. A bővebb információhoz, pl. aktuális pozíció, távolság a célig, meg kell nyomni a TALKS + 2 billentyűt hosszan.
 • Az autós módban lehetőség van előre megnézni a következő fordulót a FELNYÍL billentyű időnkénti megnyomásával. Az utcák és a távolságok felolvasásra kerülnek. Ez a funkció a gyalogos módban nem érhető el.
 • Navigáció közben a normál billentyűparancsok az Ovi Maps-ben is rendelkezésre állnak. A 4-es billentyűvel meg lehet ismételtetni az utoljára elhangzott utasítást, a 2-es billentyűvel pedig el lehet menteni az aktuális pozíciót a kedvencek közé.
 • Egyéb szolgáltatások, mint pl. a főmenüben az időjárás, események vagy az egyebek még nem akadálymentesek.

Vegye figyelembe, hogy az érintőképernyős telefonoknál néhány információ alaphelyzetben nem hangzik el. Ezeket az információkat a felderítő módban olvastathatja fel.

A beépített böngésző használata

Egyre több alkalmazás nem közvetlenül jeleníti meg HTML oldalak tartalmát, hanem a beépített böngészőn keresztül. Ilyenek például a súgó oldalak, a HTML formátumú e-mail üzenetek, és a Symbian^3 rendszer csevegési nézete.

Bár az érintőképernyős készülékek böngészőjében megjelenik a virtuális billentyűzet, a navigáció az oldalon a lap címén túl nem lehetséges. Továbbá nem hangzik el a hivatkozások száma, illetve “az oldal nem tartalmaz hivatkozást” információ sem.

A TALKS 5.20-ban a szöveges tartalom az ilyen oldalakon is elérhetővé válik, a hivatkozások még mindig nem. Ha egy ilyen oldal jelenik meg a képernyőn, egyszerűen meg kell nyomni a TALKS + LENYÍL billentyűparancsot az oldal tartalmának elolvasásához. Ha szükséges, akkor a TALKS először megpróbálja átkonvertálni az oldalt valamilyen olvasható formátumba, majd elkezdi felolvasni. Egyes esetekben szükséges lehet az olvasás parancsot ismételten kiadni. Ez a módszer nem minden alkalmazásban működik.

Alkalmazások támogatása

 • A TALKS felismeri a fókuszt a Nokia internet rádióban
 • Felolvasásra kerül az N97-es készülékek webes rádiólistája
 • Javítva lett a JAVA alkalmazások elérhetősége, pl. a nem szöveges mezők automatikus felolvasása, illetve néhány beviteli vezérlőelem kezelése.
 • A C6-00 készülékekben található új e-mail alkalmazás támogatott lett.
 • Javult a naptár támogatása az újabb telefonokban (pl. E52), megbízhatóbb lett a fókuszban levő vezérlőelem felolvasása.

Érintőképernyős fejlesztések

 • Ha felderítés közben egy megcímkézetlen objektumra kerül a felhasználó, akkor az „ikon” szöveg hangzik el.
 • A KAMERA billentyű nyomva tartásával kényszeríthető a felderítő mód használata, így megelőzhető a véletlen kattintás.
 • A TALKS + HANGERŐ LE gombok hosszú nyomva tartásával váltani lehet a navigációs mód és a hangerőszabályzási mód között, olyan alkalmazásokban is, ahol ez korábban nem volt lehetséges, mint például a Daisy2go lejátszónál.
 • Javítva lett a körkörös mód a hosszan megnyomott HANGERŐ FEL gomb használatánál. Új üzenetnél és jegyzetnél visszatér a fókusz a szerkesztőmezőbe, ha megnyomja a HANGERŐ FEL gombot hosszan.

Daisy2go fejlesztések

 • Néhány esetben az audio fájl végéről lemaradt néhány másodpercnyi rész. Ez javítva lett.
 • A beállításoknál megváltozott a lapfülek szélessége, így minden lapfül használható érintéssel is.

További hibajavítások

 • Az új firmware-ekben található szimbólumtáblázat olvasása javítva lett (E52/E72).
 • Javítva lett az N97mini webböngészőjében a szövegbevitel.
 • Néhány további Unicode írásjelet is felolvas a TALKS. A sorvége jeleknél mostantól a TALKS csak minimális szünetet tart.
 • Néhány esetben az írásjelek nem a megfelelő sorrendben kerültek felolvasásra, ez a hiba javítva lett.
 • A TALKS mostantól megtalálja a felhasználói szótárakat és alkalmazási beállításokat az F meghajtón még akkor is, ha a telepítéskor úgy dönt, hogy a korábbiaktól eltérően a jelen verziót más meghajtóra telepíti.

Ismert problémák speciális készülékeknél és alkalmazásoknál.

 • Érintőképernyős telefonok: jelenleg bizonyos korlátozások vannak a képernyő-billentyűzet használatánál a szövegek beírásánál. Más billentyűzetkiosztások és a T9 szótár javaslatai nem teljesen hozzáférhetőek. Másik billentyűzetkiosztásra váltás mégsem ajánlott, mert néhány közülük (pl. mini-qwerty vagy kézírás) még nem támogatott.
 • Érintőképernyős telefonok: a szimbólumtábla a virtuális billentyűzeten jelenleg nem érhető el. Csak az 5. generációs telefonoknál (nem Symbian^3), ha a felhasználó megnyitja a szimbólumtáblát, a bevitel addig felfüggesztésre kerül, míg meg nem nyomja az EXIT billentyűt. Ezzel visszakerülhet a főmenübe, ezután pedig az aktív alkalmazásba.
 • Érintőképernyős telefonok: a dátum és idő mezőkben az adatokat nem lehet módosítani a jelenlegi TALKS kiadással. Ez korlátozza a Naptár és az Óra alkalmazások használatát, ha időt vagy dátumot szeretne módosítani vagy bevinni a felhasználó. Ennek oka az, hogy a virtuális billentyűzet nem jelenik meg.
 • Egyes telefonokban a KAMERA gombbal nem indul el a Kamera alkalmazás, amíg a TALKS aktív. A kamerát a telefon menüjéből vagy a kezdőképernyőn lévő ikonnal lehet elindítani.
 • Internetrádió harmadik generációs telefonokon: amennyiben a lista nem fér ki a képernyőre, a program le és fel mozgatja azt. Ilyenkor a lista néhány eleme felolvasásra kerül, míg a lista mozgatása le nem áll. Emellett a „Most játszódó” képernyő néhány részlete nem kerül felolvasásra, bár ezek az információk a TALKS Premium verzió Objektumok szolgáltatásával elérhetők.
 • N97: A TALKS a tanulási üzemmódban a QWERTY billentyűzet felső sorát számoknak olvassa fel és nem betűknek.
 • Az 5. generációs telefonoknál néhány billentyűzet funkció, például a TALKS + SZÁMBILLENTYŰ parancsok és az oldalsó hangerőszabályzók navigációs képessége csak a telefon újraindítása után használható, ha a TALKS telepítésre vagy újra engedélyezésre került.
 • E55: A TALKS + SZÁMBILLENTYŰ parancsok nem megfelelően működnek. Ennek oka lehet a telefon szokatlan billentyűzete.
 • 3. generációs (FP1 és FP2) kiadású telefonok: a „keresés” alkalmazás nem támogatott.
 • 3. generációs FP2 kiadású telefonok: ha a TALKS nincs elnémítva, lassú reakcióidőt fog tapasztalni a hangfelismerés aktiválását jelző "bip" hang után, ha nyomva tartja a 2. parancsbillentyűt.
 • E75: A nagyítás nem lehetséges, ha lenyomott kurzorbillentyűvel mozog a képernyőn a felhasználó. A nagyító nem követi a kurzort. A képernyő kinagyított része mindig az aktív pozíciónál található.
 • N96: A Fotók alkalmazás és a Galéria fotók almenüje nem támogatott.
 • N96: A 20.x előtti firmware verziókon a Daisy2Go nem támogatott.
Nyomtatás gomb Nyomtat