Termékeink » DEX » Nemeth Braille

A Nemeth matematikai braille-lejegyzési rendszer

A "Nemeth" matematikai braille lejegyzési rendszert (röviden: Nemeth-kód) Abraham Nemeth, amerikai vak matematikus dolgozta ki az Egyesült Államokban az 1950-es években. Ez az univerzális és egységes lejegyzési rendszer Amerika szerte gyorsan elterjedt az oktatásban a vak diákok körében és a braille tankönyvkiadásban. Hamarosan országos szabvánnyá vált és kézikönyvek, oktatóanyagok készültek az ismertetésére.

Maga Abraham Nemeth készítette az első átfogó tankönyvet a lejegyzési rendszerről, melyet a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években többször aktualizált a lejegyzési szabvány felülvizsgálatai alkalmával. A '80-as évek óta szinte változatlan formában használják az amerikai braille-kiadványokban és jegyzetekben, valamint fokozatosan átvették más angol nyelvű, ill. angol oktatási nyelvű országokban és régiókban is.

Az egységesített angol braille-írás (UEB) kidolgozásával és világszabvánnyá válásával a Nemeth-kód a matematikai braille-lejegyzés egyedül érvényes módszere lett az angolszász nyelvterületen és bizonyos, másnyelvű közösségekben is. 2012-es haláláig maga Abraham Nemeth aktívan részt vett a szabvány gondozásában, a munka azóta is folytatódik a nemzetközi szabványosító testületekben.

A Nemeth matematikai lejegyzési rendszer egyik nagy erénye, hogy elsősorban nem koncepciókat rögzít és határoz meg, hanem a sík írásban használatos matematikai lejegyzés megjelenési jellemzőit teszi közölhetővé braille-ben is. Ez azért jelent nagy könnyebbséget, mert a braille-átírást végző személynek nem szükséges az adott anyag által tárgyalt terület szakértőjének lennie, elég, ha átírja braille-be, amit nyomtatva lát. Az átírt jelölések értelmezése tehát nem feladata és nem szükséges ahhoz, hogy helyes braille-lejegyzés jöjjön létre. Részben ennek is köszönhető, hogy a társterületek  (pl. fizika, kémia) szakanyagainak lejegyzésére is alkalmas, maguk a kódot ismertető tankönyvek is tárgyalják ezeket az alkalmazási területeket.

A megjelenés-alapú megközelítés megkönnyíti a matematikai tartalmak braille-átírásának számítógépes automatizálását is. Több, világszerte használt ilyen alkalmazás létezik. Közülük a liblouis/liblouisutdml rendszer nyílt forráskódú és szabadon fejleszthető megoldás, mely sok nyelv több írásrendszerének braille-támogatását biztosítja és számos platformra (Windows, Linux, Android, szerverkörnyezetek) meg lett valósítva. Ennek fejlesztése folyamatosan zajlik és hangsúlyt fektetnek az összetett rendszerekbe való beágyazhatóságára (pl. látássérült emberek számára fejlesztett multifunkciós szövegfeldolgozó alkalmazásokba).

Nyomtatás gomb Nyomtat