Termékeink » DEX » Braille képességek

A DEX 2.7 Braille Szolgáltatásai

A DEX program 2.7 verziójában a braille-támogatás új alapokra helyeződött. A braille-fordítást végző modul a napjainkban világszerte számos alkalmazásba beépített Liblouis programcsomag lett, a braille célú szövegfeldolgozást és dokumentumformázást pedig immár a LiblouisUtdml modul végzi. E két, egymásra épülő szoftvermegoldás az eddiginél bővebb és rugalmasan tovább bővülő szolgáltatáspalettát kínál a braille anyagok előállításához, egyúttal a teljeskörű Unicode-támogatás is megvalósult a braille vonatkozásában.

Az egyik fontos cél az volt, hogy a bármilyen elektronikusan rendelkezésre álló anyagok braille formátumra való átalakítása nagyon egyszerűen történhessen, és lehetőleg minél kevesebb emberi beavatkozást és speciális szakértelmet igényeljen.

A DEX programban megnyithatók a Word szövegszerkesztővel készített különféle dokumentumtípusok és az internetről letöltött weblapok, változatos tartalmú HTML-dokumentumok is, valamint magának a DEX programnak a szerkesztőfelületén is létrehozhatók formázott dokumentumok. Ezekből egy gombnyomással készíthető braille változat. Az így létrejött fájl a számítógéphez csatlakoztatott braille-kijelzővel olvasható vagy közvetlenül braille nyomtatóra küldhető.

A DEX program braille-feldolgozója maga gondoskodik az elektronikus dokumentumokban található formázások (fejezetcímek, bekezdések, stílusok, stb.) braille változatba történő megfelelő átviteléről. Az új braille-feldolgozó választásával egyúttal lehetőség nyílt arra, hogy az olyan struktúrák, mint pl. a listák, táblázatok, lábjegyzetek automatikus braille kezelése is mind kifinomultabbá válhasson. Az olyan anyag, mely sima szövegként áll rendelkezésre, megnyitható a DEX programban és ott ellátható a megfelelő formázással. Az így létrejött anyagból további beavatkozás nélkül pontírásos dokumentum készíthető a braille konverzió funkció használatával.

A program maga gondoskodik az oldal- és sortördelésről a megadott oldalbeállítások alapján, és oldalszámmal is ellátja a braille oldalakat. Az oldalszámozás elhelyezése és szöveghez illesztése több beállítással testre szabható. A braille feldolgozó képes automatikusan tartalomjegyzéket készíteni és ezt a szövegbe illeszteni a formázott fejezetcímek figyelembe vételével.

Az új braille feldolgozó elősegíti a vak és látó emberek közös tanulását, munkáját azzal, hogy lehetőséget biztosít az eredeti síkírásos anyag oldalszámainak megjelenítésére a braille dokumentumban. Amennyiben ezek az információk rendelkezésre állnak az eredeti, XML-alapú elektronikus változatban, amelyből a braille konverzió készül, a DEX képes a beállításoknak megfelelően a sík oldalszámokat elhelyezni a braille oldalakon, ill. az automatikusan készített tartalomjegyzékben. Azzal is segíti a vak olvasó tájékozódását, hogy a braille szövegbe be tud szúrni elválasztó vonalat arra a helyre, ahol sík oldalváltás történik.

A DEX program új braille feldolgozója naprakészen biztosítja a ma érvényes magyar braille teljes- és rövidírás hivatalos szabványának támogatását és követi a szabványban bekövetkező változásokat. A magyar mellett több más nyelv teljes- és rövidírás rendszerére való braille átírást is biztosít a program. A támogatott nyelvek és írásrendszerek köre folyamatosan bővülni fog.

A DEX 2.7 új braille szolgáltatása elősegíti a vak diákok közép- és felsőfokú matematika és fizika tanulmányainak végzését azáltal, hogy támogatást biztosít a matematikai tartalmak braille lejegyzéséhez a Nemeth matematikai braille jelölésrendszer használatával. A braille feldolgozó észleli a megnyitott dokumentumban lévő számítógépes, ill. matematikai szövegek jelenlétét és automatikusan átvált a megfelelő braille átírási rendszerre ezek feldolgozásához. A matematikai tartalmak html dokumentumokban jelenhetnek meg MathMl betétek formájában. Ezeket a betéteket a program beazonosítja, így automatikusan megtörténik a váltás az irodalmi és matematikai braille lejegyzés közt. Arra való tekintettel, hogy nagy számban lelhetők fel LaTeX formátumú elektronikus matematikai és fizikai tananyagok, a DEX programhoz készült egy olyan átalakító eljárás, mely egy ilyen LaTeX fájlból MathMl tartalmú HTML dokumentumot hoz létre, mely egy következő lépésben pontírású anyaggá alakítható.

A jelen állapot még csak a kezdet. Az új braille feldolgozási megoldások további integrálásával, finomhangolásával a DEX által nyújtott funkciók és szolgáltatások még könnyebbé és rugalmasabbá teszik majd a különféle forrásokból származó és változatos formákban rendelkezésre álló anyagok pontírásra alakítását.

Nyomtatás gomb Nyomtat