Termékeink » DEX » LaTeX és MATHML

Matematikai szöveget tartalmazó dokumentumok feldolgozása

Az irodalmi szövegeken túlmenően, a számítástechnikai, matematikai és más természettudományos ismeretek elsajátításának egyre hangsúlyosabb szerepe van az oktatásban. A DEX 2.7 egyik fő újítása, hogy az  ehhez szükséges írásos formában megjelent szakirodalom hozzáférhetőségét könnyíti meg. A program frissített kiadása lehetővé teszi a LaTeX (ejtsd: Léteh) dokumentumok beszéddé konvertálását, valamint a MathML leíró nyelv használatával készített HTML dokumentumok pontírásos formátumának előállítását.

LaTeX és MathML forrás dokumentumok

A LaTeX világszerte elterjedt és széles körben alkalmazott leíró nyelv, főleg tudományos jellegű dokumentumok szerkesztésénél használt eszköz. A LaTeX szintaktikája gyakorlással elsajátítható, matematikai szövegek szerkesztésére alkalmas, és az ilyen módon készített dokumentumok vizuális kimenete nem csak a látó felhasználók számára olvasható könnyen, de a látássérült emberek számára is biztosítja a hozzáférhető szakirodalom olvasását és írását.
A MathML olyan HTML dokumentumokba ágyazható leíró nyelv, ami lehetővé teszi a főképp weboldalakon fellelhető matematikai képletek, egyenletek helyes vizuális megjelenítését, miközben biztosítja a képernyőolvasó programok számára a hozzáférhetőséget. A MathML dokumentumokat a DEX 2.7 program segítségével mostantól a Nemeth Braille-szabvány formátumába konvertálhatja. A Nemeth matematikai írásrendszer és a MathML leíró nyelv széles körben használt, elismert szabvány.

Matematikai tartalmú dokumentumok beszéd alapú feldolgozásának támogatása

LaTeX dokumentumok betöltése és szerkesztése
Mivel a nyers LaTeX (.tex) dokumentumban található kód olvasása és értelmezése nehézségekbe ütközik, a DEX 2.7 először ezt folyó szöveges formára alakítja.  Ezt követően válik lehetővé a hangoskönyvvé konvertálás. A konverzióhoz kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Egy már létező LaTeX (.tex) dokumentumot nyisson meg a CTRL+L paranccsal, illetve a Fájl menü Megnyitás menüpontja segítségével.
 2. A DEX 2.7 automatikusan elvégzi a leíró nyelv forráskódjának feldolgozását, és a szöveges kimenet megjelenik a DEX dokumentum szerkesztő ablakában.
 3. Ezt követően a már megszokott módon szerkesztheti, dramatizálhatja, formázhatja, és konvertálhatja a szöveget mp3 formátumba.

A DEX 2.7 nem támogatja a LaTeX forrás dokumentum és szöveges kimenet egyidejű, automatikusan kölcsönös szerkesztését. Amennyiben akár a forrás fájlt, akár a feldolgozott dokumentumot kívánja módosítani, az ikerdokumentumon is el kell végeznie manuálisan ezt a szerkesztési folyamatot.

A LaTeX forrás feldolgozása

Jelenleg nem konfigurálható a feldolgozás módja. A LaTeX forrásban jelölt matematikai kifejezések (pl. alsó és felső index jelölések, törtek, gyök alatt szereplő kifejezések, valamint integrálok) szöveges kifejezésként jelennek meg. Ezen kívül feldolgozásra kerülnek a dokumentumban szereplő fejlécek, számozott és számozatlan listák, valamint a fájlban szereplő dokumentum címe, szerzője stb.

Támogatott LaTeX szintaktikai feldolgozás

A DEX 2.7 nagy mértékben támogatja az ún. standard LaTeX utasítások feldolgozását. Ez a szabványos szöveg formázási parancsokon túlmutatóan, a matematikai szöveg tekintetében többek között az alábbiakra vonatkozik:

 1. Kb. 250 speciális matematikai szimbólum (a görög betűket is beleértve),
 2. Törtek,
 3. Gyökvonás jelölése,
 4. Alsó és felső indexek, hatványok jelölései,
 5. Integrál számítás jelölése határértékek értelmezésével,
 6. Logaritmikus, exponenciális, és trigonometrikus, hiperbolikus függvények feldolgozása.


Jelenleg a felhasználók által definiált LaTeX makrók nem támogatottak, és hibás működést okozhatnak a forrás fájl betöltése közben.
Szintén nem támogatott a hivatkozások (\ref, \cite) kezelése.

Matematikai Braille-szabvány feldolgozásának támogatása

A MathML szabvány használatával a matematikai Braille konverzió is lehetővé válik a DEX 2.7 segítségével. A már megszokott módon végrehajtott Braille konverzió során a program a megadott átírási szabványt alkalmazza a kimeneti formátum előállítása során. Azt, hogy a betöltött HTML dokumentum szabványos MathML tartalmat foglal magába, a következő módon tudja ellenőrizni.

 1. Nyissa meg a konvertálni kívánt HTML dokumentumot valamelyik webböngésző segítségével.
 2. Navigáljon a matematikai tartalom helyére.
 3. Amennyiben JAWS for Windows 17.0 vagy frissebb kiadást használ, és helyesen hangzik el a matematikai kifejezés, a HTML dokumentum szabványos MathML tartalommal rendelkezik.

Felhasználási területek és praktikák

LaTeX dokumentumok bárki által készíthetőek az alapismeretek megszerzését követően. Azonban nem csak az Ön által szerkesztett LaTeX dokumentumok állnak rendelkezésére, hanem a következő módokon is hozzájuthat ezekhez.

 1. Különféle oktatási intézmények oktatói, munkatársai által,
 2. Internetes források használatával, dokumentumok letöltésével,
 3. Kiadókkal felvett kapcsolat útján,
 4. Konverziós eszközök segítségével.

A természettudományos tankönyvek, jegyzetek, kiadványok, publikációk többsége ezen a módon íródott.

Nyomtatás gomb Nyomtat