Termékeink » Az 5.0 verzió újdonságai

Megjelent a jól ismert mobiltelefonos képernyőolvasó szoftver legújabb, 5.0-ás verziója alapítványunk kínálatában. Az új verzió legfőbb újdonsága, hogy támogatja az ötödik generációs telefonokat, köztük azokat is, amelyek érintőképernyővel rendelkeznek! Ugyanakkor a nagyítás funkció jelenleg még nem érhető el az ötödik generációs készülékeken, a következő kiadásban várhatóan ezt javítani fogják.

Az 5.0 változat ingyenesen használható azok számára, akik TALKS&ZOOMS licencüket 2007. november 13 után vásárolták.

Az új verzió további újdonságai:

Érintőképernyővel rendelkező telefonok támogatása

Az 5.0 verzió használható az érintőképernyővel és billentyűzettel rendelkező modellekkel is, mint például a Nokia N97, mind pedig azokkal, melyek csak érintőképernyővel rendelkeznek (Nokia 5800 Xpress Music). Az érintőképernyő támogatása oly módon valósul meg, hogy a telefon ugyanúgy használható, mint ahogy azt egy látó ember tenné. Ezáltal a futó TALKS&ZOOMS esetén is lehetőség van a látó emberek számára a telefon megszokott használatára. Ahhoz, hogy a vak és gyengénlátó emberek is tudják kezelni az érintőképernyőt, két használatot könnyítő eszközzel rendelkezik a program:

Felderítő mód: lehetővé teszi a képernyőn lévő objektumok felolvastatását anélkül, hogy azokat aktiválná. A telefon oldalsó billentyűit használhatja a menük és listák kezelésére, így nem az érintőképernyő segítségével kell ezeket elvégezni. A felderítő mód automatikusan bekapcsol, ha az ujját több mint 0,5 másodpercig az érintőképernyőn tartja anélkül, hogy elmozdítaná. Amíg az ujját a képernyőn tartja, mozgathatja azt, melynek hatására a TALKS elmondja az ujja alatt lévő objektum nevét. Ha felemeli az ujját, majd másfél másodpercen belül bárhol röviden megérinti a képernyőt, akkor az az ikon aktiválódik, melyen az ujja volt, mielőtt felemelte volna. Ha az ujját gyorsan mozgatja a képernyőn, s a megfelelő helyeken röviden érinti meg azt, a felderítő mód nem kapcsol be, így a telefon a normál módon használható, végrehajthatók vele például a görgetést lehetővé tévő gesztusok.
Az egyetlen kivétel, ami a normál használati módtól eltér, a webböngésző kezelése. Ilyenkor ugyanis a program egy láthatatlan virtuális billentyűzetet helyez el a képernyőn, ezzel lehetővé téve a weboldalakon történő navigációt az egyes betűkhöz tartozó parancsokkal úgy, ahogy azt a korábbi verzióknál már megszokta.

A telefon oldalán lévő gombok, melyek alapértelmezés szerint a hangerőt állítják, más funkciót kapnak a TALKS 5.0 futásakor. A hangerőállítás azokban az alkalmazásokban, ahol ez szükséges továbbra is elérhető, más alkalmazásokban viszont a hangerő gombok a menük és listák kezelését teszik lehetővé. Emellett hosszan megnyomva a hangerő csökkentése gombot aktiválódik az éppen kijelölt elem, míg hosszan megnyomva a hangerő növelése gombot, a képernyő egyéb területeit lehet elérni, mint például a lapfülek és a parancsbillentyűk.

A TALKS billentyű lenyomásakor - mely alapértelmezés szerint a menü billentyű az ötödik generációs telefonokon is -, szintén egy láthatatlan virtuális billentyűzet használható a TALKS funkcióinak elérésére.

A TALKS billentyű megnyomását követően a billentyűzár rövid megnyomása teszi lehetővé a beszéd elnémítását és visszakapcsolását, a hosszan tartó lenyomással pedig a beszédmotor változtatható meg.

A TALKS támogatja a képernyő-billentyűzet használatát azáltal, hogy felolvassa a begépelt karaktereket. Amikor egy szerkesztőmező aktív, a mező megérintése mellett a hangerő csökkentése gomb hosszan történő megnyomásával is előhívható a képernyő-billentyűzet.

Az e-mail és a naptár támogatása harmadik generációs készülékeken

Jelen TALKS változat az első, mely támogatást nyújt az új e-mail alkalmazáshoz melyet például a Nokia E52, N86 és 6710 telefonok tartalmaznak, valamint a naptár alkalmazáshoz, melyek az újabb E-sorozatú telefonokon található meg, mint például az E52 és az E72.

Az e-mail alkalmazásban a Beérkezett üzenetek nézet és a menük is használhatóak. Az e-mail szövege is felolvastatható, de csak soronként, folyamatos felolvasás nem lehetséges. Az e-mail-ekben lévő hivatkozások kezelését a következő változat fogja támogatni, jelenleg egy hivatkozás kijelöltségét a parancsbillentyűk megváltozásából lehet tudni.

A naptár támogatása még nem teljes körű, de a későbbi változatokban javítani fogják a jelenlegi hibákat.

Hangbeállítások

A hangbeállítások nagy részét mostantól alkalmazásfüggő beállításként is meg lehet adni. Így lehetővé válik más nyelvű beszédmotor használata akkor, ha idegen nyelvű alkalmazást telepített a telefonjára. Megadható a beszédmotor prioritása is, ha olyan alkalmazást használ, mely hangjelzéseket is ad a különböző műveletek végzésekor. Ilyen alkalmazás például az üzemmódok beállítására szolgáló program, melyben alapértelmezés szerint úgy van beállítva a TALKS, hogy a csengőhang kiválasztásakor hallható legyen a kijelölt dallam. Mostantól megadható, hogy milyen hangerőt használjon a TALKS, ha a telefon hangszórója aktív, vagy ha van csatlakoztatva fülhallgató. Ez a lehetőség hasznos lehet akkor, ha zajos környezetben használja fülhallgatóval a telefont. A fülhallgató csatlakozójának kihúzása után a TALKS visszaáll a hangszóróhoz rendelt halkabb értékre. Megadható továbbá, hogy eltérő hangerőt használjon a program akkor is, ha aktív hívás van folyamatban, így a TALKS hívás közbeni használata is lehetséges, akár beszélgetés közben is.

Egyéb újdonságok

  • A Fring alkalmazásban használható a beszélgetés ablak.
  • Az ábrák kezelésének módja megváltozott, így azok cseréje eltérő telefontípusok között is lehetséges.
  • Az állapotjelző az FP2-es telefonokon akkor is felolvastatható, ha a billentyűzet le van zárva.
  • A nagyítás funkció be- illetve kikapcsolása mostantól a [Talks],[Hívás hosszan] billentyűvel lehetséges.
  • Az idő és a dátum a [Talks],[Hívás] billentyűkombinációval kérdezhető le, így az összecsukható csúszkás telefonokon is kényelmesen elérhető ez a funkció.
  • Néhány TALKS funkció letiltásra kerül, ha a billentyűzet le van zárva. Így megelőzhető a véletlen átállítása ezen funkcióknak.
  • Lehetőség van arra, hogy hívás közben a TALKS ne álljon át néma üzemmódra. Korábban a néma üzemmód alapértelmezett volt, most beállítható, hogy ne némuljon el, illetve az, hogy hány másodpercig maradjon néma. Ez a lehetőség segítheti a telefon hívás közbeni használatát.
  • A TALKS automatikusan kikapcsolja a tanulási üzemmódot, ha a képernyőkímélő bekapcsol, vagy bejövő hívás érkezik a telefonra.

 

Nyomtatás gomb Nyomtat