Termékeink » PACmate Braille-kijelző » Részletesen a PAC Mate-ről

A PAC Mate készülék bemutatása

Ezt a kérdést, ha felteszem azzal a segédeszközzel kapcsolatban, melyről e cikk szól, a választ rá senki sem tudja. Az eszköz ára, mint ahogy az alábbiakból ki fog derülni nagyon magas, és bár egy látássérült pénztárcájához mérten megpróbálná kifizetni ezt az árat is, ha lenne arra lehetősége, hogy részletfizetéssel, alacsony kamattal megterhelt hitelt vehessen fel a cél érdekében.

Nézzük, miért is lehet fontos egy látássérült számára egy ilyen eszköz még akkor is, ha ára rendkívül magas.

Manapság a technika sok-sok megoldást kínál a napi problémák kényelmesebb megoldására. Ez természetesen a látássérülteknek szánt eszközöket sem kíméli, így az ezeket fejlesztők is egyre inkább igyekeznek olyan eszközöket fejleszteni, melyek használata könnyű, nem kell különösebb előismeret ahhoz, hogy használatba vegyünk egy-egy eszközt. Emellett a célszerűség is fontos szerepet kap, tehát a megoldandó feladatokhoz mára már általában megtalálhatóak a megfelelő céleszközök is.

Természetesen, nem feltétlenül kell kihasználni a technika nyújtotta legújabb eredményeket, másfelől megközelítve a dolgot azonban azt mondhatjuk, hogy ha újabbnál újabb eredmények születnek, azok arra valók, hogy használjuk őket, s örüljünk a szerencsénknek, hogy nekünk ez a technikai fejlettségi szint jutott. Csakúgy, ahogy elődeinknek, nekünk is szembe kell majd néznünk azzal, hogy a jövőben még egyszerűbben használható, még többet tudó eszközök készülnek, ezért véleményem szerint érdemes kihasználnunk azt, amit a jelen kor jelen technikája nyújt a számunkra.

Egy laptop használata vakon

Egy látássérült ember számára fontos lehet például iskolában vagy munkahelyen az, hogy magával vihessen egy eszközt, mely hasonlóan működik, mint egy PC kompatibilis számítógép. Ez a lehetőség biztosítja azt, hogy dokumentumai, levelei, feljegyzései stb. mindig kéznél legyenek, s bármikor ezek valamelyikébe bele kell néznie, azt könnyen megtehesse. Erre a problémára megoldás lehetne egy notebook, mégis, több dolog szól ez ellen a módszer ellen:
- egy notebook viszonylag nagy méretű, ha másért nem, kijelzője miatt,
- viszonylag nehéz is, gondoljuk meg, hogy az akkumulátor, a merevlemez, a DVD olvasó, s a kijelző mind-mind a maga súlyával hozzájárul ahhoz, hogy ne egy könnyű gépet vigyen magával az ember,
- egy notebook működtethető akkumulátorról, mégis, 3-5 óránál többet nem képes egy feltöltéssel működni. Ez pedig egy látássérült számára komoly probléma lehet, hiszen egyrészt nem mindig akad konnektor a közelben, másrészt ha éppen van is, a kifeszített kábelek, esetleg a több méternyi hosszabbító kábel megnehezítheti azon helyek megközelítését, ahol épp a látássérült ember dolgozik számítógépével. Emellett egy egyetemen például különböző termekben különböző helyeken vannak a konnektorok, így mindig meg kell kérnie valakit a látássérültnek, hogy segítsen neki áram alá helyezni számítógépét. Nem is beszélve például az egyetem aulájáról, ahol például nyugodtan lehetne készülni a következő órára - a rendelkezésre álló üres időt kihasználva -, ha lenne olyan konnektor a közelben, amit anélkül lehetne használni, hogy ez bárki mást zavarna.

Egy notebook akkor használható jelenleg egy látássérült számára, ha azon a Windows operációs rendszer fut, illetve a hazánkban elterjedt JAWS for Windows képernyőolvasó. A Windows operációs rendszerről azonban köztudott, hogy sebezhető és sérülékeny. Ez a két tényező gyakran azt eredményezi, hogy egy kevésbé védett és karbantartott (ugyan szegény egyetemista honnan tudhatná, hogy tartsa karban számítógépét) rendszer könnyen összeomolhat. Ilyen esetben nem ritkán odavész minden adat, de ha ez nem is következik be, a rendszer működőképes állapotba történő visszaállítása akár több napot is igénybe vehet.

A háromféle PAC Mate

Ezekre a problémákra kínál megoldást az amerikai Freedom Scientific cég PAC Mate nevű Pocket PC-je, mely ugyan nem fér el egy zsebben (mint ahogy a nevéből gondolnánk), viszont minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, mellyel a Pocket PC típusú PDA-k. Háromféle változatban kapható:
- alapgép,
- alapgép plusz 20 cellás Braille-kijelző,
- alapgép plusz 40 cellás Braille-kijelző.

Az alapgép "csupán" beszélni tud, de a Braille-kijelzős változat segítségével egyszerre 20 vagy 40 karakternyi szöveget meg is lehet jeleníttetni a vakok írásával, azaz Braille-ben. Ezt a 20 vagy 40 karakternyi széles "ablakot" pedig szabadon lehet mozgatni (pontosabban ebben az "ablakban" görgethető a szöveg), hogy a dokumentum vagy bármely más információ kényelmesen elolvasható legyen. Akár a 20, akár a 40 cellás kijelzőt választjuk, a kijelző egybeépíthető (összecsúsztatható) az alapgéppel, így egy egy egységből álló eszközt kapunk akkor is, ha az két részből tevődik össze. Ennek akkor van jelentősége, ha a látássérült felhasználónak olyan helyen kell használnia eszközét, ahol nem áll rendelkezésre asztal, ahova letehesse azt, ilyen hely pedig akadhat bőven.

A PAC Mate a hétköznapokban

Állítsuk most szembe ezt az eszközt egy notebook-kal: mérete Braille-kijelzővel együtt is kisebb, mint egy notebooké. Ez annak köszönhető, hogy a PAC Mate nem rendelkezik TFT vagy LCD kijelzővel. Az alapgép súlya 90dkg, 20 cellás kijelzővel 1,7kg, és 40 cellás kijelzővel is csak 1,9kg. A felhasználó tehát pillanatnyi helyzetétől függően dönthet arról, hogy egy egy kilós vagy maximum két kilós gépet visz magával.

A PAC Mate akkumulátorról egyetlen feltöltéssel 30 (Braille-kijelzővel) vagy 40 (Braille-kijelző nélkül) óráig képes működni. Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy ezek becsült értékek (a becslés az eddigi tesztelések során vált lehetővé), akkor is kijelenthető, hogy ez elegendő idő a legtöbb esetben. Az akkumulátor állapota (töltöttségi szintje) bármikor lekérdezhető, s ha a töltöttségi szint egy bizonyos százalék alá esik, a készülék figyelmeztet arra, hogy töltésre van szükség, de ekkor még végszükség esetén egy-két óráig használható az eszköz. A felhasználó tehát bármikor, bárhol előveheti készülékét, s azt akár ölbe véve olvashat, jegyzetelhet, levelezhet, sőt még böngészhet is az interneten, ha van lehetősége egy vezeték nélküli hálózathoz csatlakozni.

Informatikai alapok

A PAC Mate jelenleg a Windows Mobile 2003 nevű operációs rendszert futtatja. Ez a rendszer már előre telepítve van, s egy csak olvasható memóriában van. Elmondható, hogy ez a Windows verzió viszonylag ritkán fagy le, de ha mégis rendellenességet tapasztal a felhasználó, csupán újraindítja a rendszert és dolgozhat tovább. Abban az esetben, ha már az újraindítás sem lehetséges, egy mindent törlő alaphelyzetbe történő visszaállítás, ún. resetelés szükséges, és ekkor a csak olvasható tárból helyreáll a telepített rendszer úgy, hogy a gép azonnal képes beszélni és Braille-ben szöveget megjeleníteni. Ez az egy eset van, amikor a teljes memóriatörlés miatt minden adatunk elvész, e problémára azonban rendelkezésre áll néhány megoldás, mint például egy remek biztonsági másolat készítő szoftver, ami egy ilyen teljes memória törlés után az előzőleg készített mentésből pontosan és hiánytalanul minden adatot visszaállít. Vége tehát a komoly gondot jelentő rendszerösszeomlásnak (például vizsgaidőszakban egyetemisták esetén ez nem kis probléma), ráadásul a PAC Mate készülék következő szoftververziója már a Windows Mobile 5.0 rendszerrel fog működni, mely a fenti adatvesztéssel kapcsolatos problémát teljesen kiküszöböli.

A PAC Mate a bekapcsolás után azonnal használatra kész. Egy asztali gép esetén ez egyáltalán nincs így, hiszen akár hibernált állapotból, akár készenlétből, akár teljesen kikapcsolt állapotból élesztve a gépet idő kell ahhoz, hogy a Windows rendszer elinduljon vagy működése folytatódjon. A készenléti állapot emellett meríti az akkumulátort, hiszen az adatok és a programok a memóriában őrződnek. A PAC Mate készülék tulajdonképpen állandóan készenléti állapotban van, de működéséből adódóan akár hetekig is képes ebben az állapotban lenni anélkül, hogy fel kéne tölteni. Bekapcsoláskor pedig egyszerűen ott folytathatjuk a munkát, ahol abbahagytuk anélkül, hogy két másodpercnél többet kellene várnunk a gép elindulására.

Kommunikációs lehetőségei révén a PAC Mate egy másik PAC Mate-tel vagy akár egy másik eltérő típusú PDA-val infra porton keresztül képes adatokat cserélni, így például iskolában könnyen átadhatja két diák egymásnak a jegyzeteit, de akár a tanár is megkaphatja a diák dolgozatát vagy egyéb más anyagát, s adhat is neki akár órai segédanyagokat is. Természetesen számos más kommunikációs lehetőség áll még rendelkezésre, ha az infra portos megoldás nem jöhet számításba.

Amellett, hogy dönthet a felhasználó arról, hogy PAC Mate készülékét Braille kijelzővel vagy anélkül használja, a kijelző önmagában is használható úgy, hogy az asztali PC-hez csatlakoztatjuk. Ez megoldás lehet arra az esetre, ha a Braille írásrendszer használata mellet kívánunk asztali PC-nken dolgozni.

Hol kell fizetni?

Elmondható tehát, hogy lenne megoldás arra, hogy egy látássérült bármikor könnyedén információk sokaságát érhesse el, jelenleg azonban van egy akadálya ennek, mégpedig az eszköz ára. Az alapgép bruttó 636.000Ft, a 20 cellás kijelző ára 360.000, azaz összesen 996.000Ft, a 40 cellás kijelző pedig önmagában 840.000Ft, alapgéppel együtt 1.476.000Ft-ba kerül. Ezen összegeket - legyen szó akár csak a legolcsóbb alapgépről -, előteremteni ma hazánkban szinte lehetetlen.

Éppen ezért jöhetne szóba az a megoldás, mely ma még szintén csak álom: ha találnánk egy bankot, aki létrehozna számunkra egy speciális hitelkonstrukciót, mely alacsony kamattal megterhelt (az eddigi legjobb ajánlat 20 százalék körül volt, ami véleményem szerint nagyon magas), több évre felvehető hitelt nyújtana, akkor lehetőségünk lenne anélkül ilyen eszközhöz jutni, hogy támogatást, segítséget kelljen kérnünk bárkitől. Ha aztán pályázatokon mégis el lehetne nyerni némi összeget támogatás céljából, akkor az elnyert pár ezer forintokat is a hitel törlesztésére fordíthatnánk, s így a nem feltétlenül szükséges segítséget is úgy használhatnánk fel, ahogy az nekünk a legjobban megfelel. Egy dolgozó látássérült számára talán nem lenne elérhetetlen az, hogy kifizet havi kb. 10000 forintot azért, hogy a mindennapi életét megkönnyítendő, használhasson egy PAC Mate készüléket. Igaz ugyan, hogy ezzel az állítással könnyen a 22-es csapdájába juthatunk, ugyanis könnyen elképzelhető, hogy egy PAC Mate segítségével tud elvállalni egy látássérült egy olyan munkát, melyet a készülék nélkül nehezebben vagy egyáltalán nem lenne képes elvégezni.

Nem állítom, hogy nem lehet élni és boldogulni a PAC Mate nélkül. Mégis, ez az eszköz egy kis jó szándék segítségével az oly sokat emlegetett esélyegyenlőség egyik eszköze lehetne.

Torma Zsolt

Nyomtatás gomb Nyomtat