Hírek

Az INFOALAP legújabb fejlesztéseivel jelent meg a LESEK konferencián

Alapítványunk ez év szeptemberében jelentette meg legújabb saját fejlesztésű programját, valamint DEX szoftverének legfrissebb változatát. Mindkét szoftver a látássérült emberek számára könnyíti meg az olvasást.

A már ismert DEX program legújabb változata a 2.7-es, könyvek és dokumentumok hangfájlba és nyomtatható Braille fájlba történő konvertálásában hozott újdonságokat. A látássérült embereket irodalmi élményekhez juttató szoftver immáron a matematikai képleteket, feladatokat, és egyenleteket is képes a vak és gyengénlátó emberek számára “megjeleníteni”.

A LaTeX leíró nyelven készült matematikai könyvek, feladatgyűjtemények mostantól hangfájllá alakíthatóak, míg a MATHML leíró nyelven készült dokumentumokból Braille nyomtatásra szánt változatot készít nekünk a DEX új változata.

Mind a LaTeX mind pedig a MATHML népszerű és közismert leíró nyelvek a matematika és fizika területén jártas szakemberek körében, mivel sokoldalúan és rugalmasan lehet bennük matematikai képleteket szerkeszteni. A DEX új képességeit alapítványunk matematikai szakértő bevonásával fejlesztette ki.

A MATHML nyomtatható Braille fájlba történő átalakítását a Liblouis Braille-konverziós módszer teszi lehetővé, melyet egy nagy múltú nemzetközi csapat dolgozott ki. Ezen belül a magyar szövegek Braille-átalakítását alapítványunk frissíti és bővíti immár hat éve, ezzel a szolgáltatással a Beszélő Linux 5.01 kiadásunkban is találkozhatnak a felhasználók.

A DEX 2.7 megjelenése mellett az Infoalap legújabb fejlesztése, az Infoalap Reader 1.0 is bemutatkozott.

Ez a szoftver teszi lehetővé, hogy a síkírású nyomtatott dokumentumok és könyvek szövegét a felhasználók beolvastathassák számítógépükre, majd szövegfájlba mentsék, vagy átadják a DEX program számára, hogy ott hangfájlba vagy Braille-formátumba alakíthassák. Az Infoalap Reader szolgáltatásait egy egyszerű felületen keresztül használhatják felhasználóink.

A két új fejlesztésünkről hangos bemutató is készült, melynek segítségével az érdeklődők megismerhetik és megtanulhatják az újdonságok használatát, működését.

A programok ingyenesen letölthetőek:

DEX 2.7 32 bites változat letöltése

DEX 2.7 64 bites változat letöltése

Infoalap Reader 1.0 32 bites változat letöltése

Infoalap Reader 1.0 64 bites változat letöltése

Hangos bemutató

További információkért kérjük, forduljanak bizalommal alapítványunk ügyfélszolgálati munkatársához a +36 (1) 273-3188 és a +36 (70) 295-9288 telefonszámon vagy a helpdesk@infoalap.hu e-mail címen.

„Informatika a látássérültekért” Alapítvány

 

2017-11-16,
Nyomtatás gomb Nyomtat