Hírek

A látássérült embereket is kedvezően érinti a közbeszerzési eljárások megváltozása

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) Miniszterelnökséggel folytatott tárgyalásai eredményeként 2017. június 1. napjától módosult a közbeszerzési eljárásokban az alkalmasság és a kizáró okok igazolásának, valamint a közbeszerzési műszaki leírás meghatározásának módjáról szóló kormányrendelet.

A 321/2015. (X. 30.) Kormányrendelet szerint 2017. június 1. napjától a közbeszerzési eljárásokban minden beszerzési tárgy esetében a műszaki leírást úgy kell meghatározni, hogy az figyelembe vegye a fogyatékossággal élő személyek számára való hozzáférhetőséget és a valamennyi felhasználó számára alkalmas kialakítást.

A kormányrendeletbe bekerült továbbá a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményre való hivatkozás, melyet Magyarországon törvény hirdetett ki, valamint az egyetemes tervezés fogalma is.

Idézet a kormányrendelet 47.§ (2) bekezdéséből:

"Minden olyan beszerzési tárgy esetében, amelyet természetes személyek - akár a nyilvános felhasználásra, akár az ajánlatkérő szerv alkalmazottai - általi felhasználásra szánnak, az indokolt esetektől eltekintve a műszaki leírást úgy kell meghatározni, hogy az figyelembe vegye a fogyatékossággal élő személyek számára való hozzáférhetőség és a valamennyi felhasználó számára alkalmas kialakítás, illetve a 2007. évi XCII. törvénnyel kihirdetett, a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény második cikke szerinti egyetemes tervezés elveinek szempontjait."

Az „Informatika a látássérültekért" Alapítvány a vak és gyengénlátó emberek szempontjából is nagy jelentőségűnek tartja a kormányrendelet módosítását.

2017-07-11,
Nyomtatás gomb Nyomtat