Hírek

Képernyőolvasók használata - felmérték a magyar szokásokat

2015 decemberében - az előző évhez hasonlóan - Szántai Károly ismét online felmérést végzett a magyarországi képernyőolvasó felhasználók használati szokásairól. Az eredményeket saját weboldalán tette közzé.

Az ötletet a WebAIM, az amerikai Utah Állami Egyetem Fogyatékosságügyi Központján belül működő nonprofit szervezet által végzett felmérés adta, amely a kutatást rendszeresen elvégzi. A nemzetközi trendekkel való összehasonlíthatóság érdekében a hazai felmérésben is nagyrészt az ő kérdéseik lettek feltéve, ugyanakkor a szerző nagyon kíváncsi volt olyan dolgokra is, amelyek kifejezetten itthoni vonatkozásúak. A 2014-es felmérésekre érkezett visszajelzések alapján idén további kérdésekkel bővült a kérdőív.

Míg a 2015-es amerikai felmérés 2515 válaszadó adatai alapján készült, addig a magyar kérdőívet 122 felhasználó töltötte ki. Viszont így is másfélszeres növekedés tapasztalható a 2014-es évi 81 főhöz képest.

Bár a felmérés nem reprezentatív, mindenképpen érdekes és hasznos. Mivel az összehasonlítható értékek nagy része nagyságrendileg megegyezik a WebAIM felmérésben szereplő számokkal, illetve ahol nem, ott az eltérés a különböző környezet alapján megmagyarázható, mindenképpen lehetséges és érdemes következtetéseket levonni a felmérés adataiból.

A válaszok alapján elmondható, hogy a látássérült felhasználók körében Magyarországon is a Windows a legelterjedtebb operációs rendszer az asztali és a hordozható számítógépeken. A képernyőolvasó szoftverek tekintetében az elsődleges felhasználásban döntő súlyú a JAWS elterjedtsége, az NVDA pedig követi a nemzetközi trendet. A másodlagos használat terén pedig látható, hogy a felhasználók közel háromnegyede NVDA-t is tart a gépén. Az internetes böngészők világából a preferált képernyőolvasó szoftver alapján választanak a vak felhasználók.

A mobil eszközök területén 2015-ben változás, hogy előretört az iOS, és ezzel párhuzamosan visszaszorulóban van a Symbian.

A honlapok akadálymentességének megítélésében a hazai helyzetet kedvezőtlenebbnek érzékelik a válaszadók, mint a nemzetközi viszonyokat. Továbbá a látássérült felhasználók többsége - az integrált akadálymentesítés hiányában - nehezen boldogul a honlapok normál, grafikus változatával, ezért ha van alternatív, kényelmesebben kezelhető felület, akkor az információ gyors elérése érdekében azt választja. Ám, ez nem azt jelenti, hogy továbbra is a szegregált aloldalak számát kell gyarapítani, hanem épp ellenkezőleg, az egyenlő esélyű hozzáférést biztosító webes felületek számának növelését kell szorgalmazni.

Az összefoglalás bővebb változata elolvasható honlapunk publikációk aloldalán.

„Informatika a látássérültekért” Alapítvány

 

2016-02-05,
Nyomtatás gomb Nyomtat