Hírek

„Felolvasás sokféle hangon”

Bemutatták a Kecskeméti Katona József Könyvtár látássérült olvasóinak a Lapról hangra közösségi összefogást

Idén tavasszal csatlakoztak a Kecskeméti Katona József Könyvtár munkatársai a Lapról hangrá-hoz felolvasóként. Mivel az ott dolgozó Tóthné Böbe maga is látássérült, nem kellett sokáig magyarázni a könyvtárosoknak és a többi munkatársnak, hogy micsoda lehetőségek rejlenek a felolvasott újságok meghallgatásában a vak és gyengénlátó emberek számára. Hamar összeállt az egyre csak bővülő csapat, mely bele is fogott a munkába. Voltak, akik kifejezetten gyerekeknek olvastak fel, mások pedig egy-egy jól behatárolható témát választottak. Közéjük tartozik Virág Barnabás is, akivel beszélgetést is közöltünk honlapunkon. Ő a zenei folyóiratok híreivel örvendezteti meg olvasóinkat, sőt ma már testvére is a felolvasónk lett.

Mivel a kecskemétiek körében töretlen a lelkesedés, és az ottani látássérültek szerették volna gyakorlatban, rögtön, helyben is megtudni, hogyan működik a Lapról hangra, Tóthné Böbe gondolt egy nagyot, és szeptember 22-én tartott egy bemutatót a közösségi összefogásról és az oldal működéséről. Lépésenként szemléltette, hogyan kell olvasó- és felolvasóként regisztrálni, milyen egyszerűen meghallgathatóak az emberi hangon felolvasott cikkek, hogyan lehet köszönetet mondani az érdekes írásokért, beszélgetni róluk a „Hozzászólok” rovaton keresztül. Nagy sikert aratott a látássérült olvasók körében az oldal egyszerű használata és természetesen az a tény, hogy a felolvasók a saját érdeklődésüket, elgondolásaikat visszatükrözve, élővé teszik a cikkeket.

Sokan azzal a jó érzéssel indultak haza az előadásról, hogy rögtön billentyűzetet ragadnak, regisztrálnak az oldalra, és ott folytatják az olvasást vagy a felolvasást, ahol Böbével abbahagyták.

Ezt az eseményt hamarosan új rendezvény követte, amelynek célja a Lapról hangra bemutatása és népszerűsítése volt a leendő felolvasók körében. Október 9-én bárki felolvashatott egy cikket, aki aznap ellátogatott a Kecskeméti Katona József Könyvtárba. Képzeljük csak el azokat a könyvtártagokat, akik éppen lejárt könyveiket hosszabbították meg, aztán belecsöppentek a Lapról hangra bemutatkozásába, és ha már ott voltak, a hangjukat adták egy-egy újsághoz. A szervezők elmondása szerint voltak, akik picit izgultak, de olyanok is akadtak jócskán, akik a profi felolvasók magabiztosságával és rutinjával olvastak fel. Az október 9-én született felolvasásokat folyamatosan töltik fel a www.laprolhangra.hu oldalra a könyvtár munkatársai.

  Köszönjük a szervezést, a részvételt, és természetesen a folyamatos, lelkes felolvasást a kecskemétieknek!

 

2015-11-03,
Nyomtatás gomb Nyomtat