Hírek

„Egy hasznos tananyag azok számára, akik a hangszerkesztéssel ismerkednek”

Beszélgetés Erdődy Viktorral a nemrég megjelentetett Audacity-tananyagról

Alapítványunk igyekszik olyan tananyagokkal segíteni a látássérült érdeklődőket, amelyek kifejezetten a vak és gyengénlátó felhasználók igényeihez igazodnak. Mindig öröm számunkra, ha egy általunk kiadott tananyag és egy tanulni vágyó látássérült „egymásra talál”. Ez történt az Audacity-tananyag és Erdődy Viktor esetében is. A következő beszélgetésből megtudhatják, miért használja Viktor szívesen ezt a tananyagot, és ami legalább ennyire fontos, arról is képet kaphatnak, hogyan lesz a hangszerkesztés valakinél a mindennapok része.

Viktor, mivel érdeklődik az informatika újdonságai iránt, sokszor nézegeti honlapunkat, figyelemmel kíséri újdonságainkat, és meg is osztja velünk ezekről a véleményét. Az Audacity-tananyag megjelentetése után nem sokkal írt egy kedves, biztató hozzászólást az Infoalap vendégkönyvébe, és kollégáinkat is megkereste ötleteivel. Hamar körbejárt a hír az alapítvány csapatában, hogy „itt van egy lelkes és érdeklődő felhasználó, akit jó lenne bemutatni a honlapon, az Infoalap „tágabb családjának” is. Gyorsan beindultak az események, megkerestük Viktort, aki örömmel vállalta az interjút. A vele készült beszélgetés szerkesztett változatát olvashatják az alábbiakban.

- Kérem, mutatkozzon be néhány mondatban.

- Erdődy Viktornak hívnak. 1975-ben születtem, jelenleg Budapesten élek önállóan. Születésem óta vak vagyok. Érden dolgozom egy call centerben. A legfontosabb dolgok az életemben: a Teremtő iránti szeretet, a menyasszonyom, a vakvezető kutyám és a zene. Hobbim a zeneszerzés, ebben tudok kiteljesedni, sokat foglalkozom összhangzattannal.

- Mióta és mire használja az Audacity-t?

- Évek óta használom. A midiben elkészült zenéimet veszem fel vele és mentem ki mp3 formátumban. A számomra nagyon kedves emberekkel így osztom meg az elkészült darabjaimat.

- Milyen formátumban olvasta a tananyagot a rendelkezésre álló formátumok közül?

- Akadálymentes pdf formátumban.

- Miben segít Önnek a tananyag?

- Gyakorlatilag mindenben. Hangszerkesztési műveletek, effektezés, egy szóval mindenben segít.

- Kiknek ajánlaná a tananyagot?

- Bárkinek, aki a hangszerkesztéssel ismerkedik, mert túl a konkrét szoftveren olyan hangszerkesztési alapokat is elsajátíthat az ember, ami bármilyen hasonló hangszerkesztő alkalmazás használatánál jól jöhet.

- Hogyan ajánlaná mások figyelmébe a tananyagot, milyen előnyeit emelné ki?

- A tananyag lényegre törő, több féle formátumban (pdf, Daisy, mp3) is elérhető, szabatos. Külön előny a példakönyvtár, amiben gyakorlati példák vannak a műveletek szemléltetése érdekében.

Bízunk abban, hogy a beszélgetés elolvasása után sokan kedvet kapnak az Audacity-tananyagban történő elmélyedéshez, és Viktorhoz hasonlóan megosztják velünk tapasztalataikat, véleményüket.

2015-06-30,
Nyomtatás gomb Nyomtat