Hírek

Húsvéti cikkajánló

1./ Kisenciklopédia: Gerevich Aladár

Ki volt Gerevich Aladár? Mikor, hol érte el legnagyobb sportsikereit? Mit kell tudnunk róla? Ezekre a kérdésekre csak az kaphatja meg a választ, aki meghallgatja a róla szóló rövid és nagyon információgazdag összeállítást.

2./ Kisenciklopédia: Friedrich Hölderlin

Hogyan is lehet igazán magasztalni a természetet, az életet, a szépséget? Talán úgy, ahogyan Hölderlinnél olvassuk. Hallgassuk meg ezt a cikket, és vegyük elő a verseit! Nemcsak egy gimnáziumi tananyagról van szó, hanem többszöri olvasásra ösztönző, mindig új szépséget megcsillantó versekről.

3./ A lelkiző szoftver

Mennyire érthet meg minket egy szoftver? Milyen az, ha nem egy embernek, hanem egy gépnek beszélünk a problémáinkról, félelmeinkről? Sokak számára elképzelhetetlen egy olyan terápia, ahol nem hús-vér ember hallgatja meg őket, pedig… Akár előnyei is lehetnek egy „szoftverterapeutának”. Hogy mik is ezek a valóságos vagy elképzelt előnyök? Kiderül a cikkből.

4./ A francia nők csendes diadala

Mekkora a nők és a férfiak számaránya a politikában? Mi annak az oka, hogy Magyarország azok közé az országok közé tartozik, ahol jóval kevesebb nő kap szerepet a politikában, mint férfi? Milyen a férfiak és a nők megoszlása a politikában más országokban? Mi történt most Franciaország politikai életében, amiről szinte senki nem beszél? Mit jelent, hogy „győztek a nők”?

5./ Az Országos Műszaki Múzeum végtelen kálváriája

Miért nincs máig önálló épülete az Országos Műszaki Múzeumnak? Milyen ritkaságoknak, technikatörténeti érdekességeknek adna helyet, ha lenne ilyen múzeum? Hogyan kezdődött a gyűjtemény története? Elgondolkoztató a múzeumot bemutató kétrészes cikk. Meghallgatása után biztosan sokáig ott motoszkál majd mindenkiben a kérdés, miért nem becsüljük meg jobban technikatörténeti különlegességeinket.

6./ Annyi az internetfüggőségnek…

Mi lehet a megoldás az internetfüggőségre? Az biztosan nem, amit a cikkben szereplő kínai fiatalember választott. Mi ez a radikális megoldás? Választ kaphat rá minden olvasó a cikkből.

7./ Zseniális tinédzserek

Ahhoz, hogy az embernek új, kreatív, és igen, mondjuk ki, a világot a sarkából kiforgató ötletei legyenek, talán nem is kell más, csak a tinédzserek lendülete, hite, önbizalma. Ebben a cikkben olyan tizenévesekről olvashatunk, akik az élet egy-egy területén valami különöset alkottak. Sok felnőtt gondolja, hogy tanulhatna tőlük mindenki. Ez igaz is, de közben ne feledkezzünk meg arról is, hogy egy-egy nagy találmány megváltoztathatja az egész életüket, talán elveszi tőlük a kamaszkor apró örömeit, bosszúságait is.

8./ Svéd lelkek – 1. rész

Milyennek látta egy magyar gimnazista fiú az 1980-as évek elején Svédországot? Nem szabad ettől a cikktől útleírást várnunk, inkább egy érzékeny naplóhoz hasonlít a leginkább ez az ötrészes jegyzet. Borongó, elgondolkozó, kérdező, kételkedő, otthonkereső írás ez.

9./ Születésnap az ország legnagyobb szállodájában

Budapest egyik régi, előkelő, sok rendezvénynek otthont adó szállodáját mutatja be ez a négyrészes írás. Ennél jobb kedvcsináló nem is kell ahhoz, hogy arra gondoljon az ember, milyen jó lenne itt eltölteni egy napot.

10./ Víziók a gravitáció ellenében

Nem csodálatos, amikor a színházban repülő manókat, tündéreket látunk? Kiben nem merült fel a hitetlenkedő kérdés: „Lehet, hogy tényleg repül?”. Kik és hogyan dolgoznak azon, hogy elámuljon a színházban a néző? Melyek azok a technikai titkok, amelyek elhitetik velünk, hogy az ember ősi vágya, a repülés itt és most, a szemünk előtt válik valósággá? Most bepillanthatunk a kulisszák mögé.

Minden olvasónknak és felolvasónknak kellemes húsvétot, örömteli és hasznos cikkhallgatást, -olvasást kívánunk.

a Lapról hangra csapata

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot alaprolhangra@infoalap.hu e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a laprolhangra@infoalap.hu e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

-        a cikk címét (többrészes esetén számozva),

-        az újság nevét,

-        a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

-        lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

 

2015-04-02,
Nyomtatás gomb Nyomtat