Hírek

Kérdőív képernyőolvasó programokról és weboldalak akadálymentességéről

Az informatika fejlődésének köszönhetően egyre újabb képernyőolvasó programok válnak a vak emberek számára elérhetővé. Miben mások ezek, mint a régi, jól bevált képernyőolvasó programok? Mit jobb az egyikkel, mit egyszerűbb a másik szoftverrel elvégezni? Hogyan működnek együtt a képernyőolvasók a weboldalakkal, amelyek eltérő mértékben akadálymentesek? Ezek és hasonló kérdések biztosan megfordultak mindenki fejében, aki képernyőolvasó programot használ, vagy vak embereket tanít, segít a képernyőolvasókkal történő munkavégzésben.

Az amerikai WebAim nevű szervezet minden évben kérdőíves kutatást végez a különböző képernyőolvasó programokról és a weboldalak akadálymentességéről. Magyarországon most indul egy hasonló felmérés, amelynek célja, hogy az eredmények összegzésével jobb érdekérvényesítésre legyen lehetőségük a képernyőolvasó programmal dolgozóknak, valamint elérhetőek legyenek számukra az egyes programok előnyeiről és hátrányairól összegyűjthető információk. A vizsgálatot Szántai Károly, a blog szerzője, akadálymentesítési szakértő, esélyegyenlőségi és akadálymentesítési info-kommunikációs szakoktató végzi. A kutatás eredményeit várhatóan 2015 januárjában teszi közzé blogján.

A kérdőív 2015. január 4-ig a következő hivatkozáson érhető el.

Ha a felméréssel kapcsolatban kérdései, észrevételei lennének, akkor a szakértő a szantaikaroly@akadalymentesweb.hu e-mail címen örömmel válaszol azokra.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vesz a kérdőív kitöltésében, ezzel segítve a magyarországi akadálymentesítési szakemberek, web-fejlesztők, és természetesen a képernyőolvasót használók munkáját. A kutatás eredményeiről természetesen alapítványunk honlapján is beszámolunk majd.

2014-12-04,
Nyomtatás gomb Nyomtat