Hírek

HANGTÁR vak és gyengénlátó embereknek

A Magyar Rádió vezetősége kapcsolatba lépett alapítványunkkal, hogy támogassuk a látássérült emberek jobb kiszolgálása érdekében tett fáradozásaikat.

Bízunk abban, hogy a tervezett együttműködés eredményes lesz. Az alábbiakban olvasható a HANGTÁR akadálymentesítéséről szóló sajtóbejelentés, melyet a Fehér Bot napja alkalmából tett közzé az MTI.

A vakok és gyengén látók számára fejleszti HANGTÁR szolgáltatását a közmédia – jelentette be a fehér bot napján Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója és Jónás István, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatója.

A műsorok visszahallgatását lehetővé tevő alkalmazás népszerű, naponta több mint tízezren érdeklődnek iránta. A gond az, hogy a felület már a gyengén látók számára sem akadálymentes. Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója elmondta, hogy a cél egy olyan alkalmazás kialakítása, amit – hasonlóan a hagyományos rádióhoz - a vakok és látók egyaránt könnyedén használhatnak.

A vakok és gyengén látók a leghűségesebb rádiózók közé tartoznak. Napi 24 órában azonban ők sem tudják követni a műsorfolyamot. Egy akadálymentes HANGTÁRRAL viszont a vakok és gyengén látók is bármikor „beléphetnek” Magyarország legnagyobb színházába, a Rádiószínházba, amelynek sorozatait alkalmanként csaknem háromszázezren követik figyelemmel – körvonalazta Jónás István.

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója közölte, a HANGTÁR akadálymentesítése csak az első lépés. A hosszabb távú cél a közmédia összes online felületének akadálymentesítése.

"Az egyszeri kampányok és gesztusok mellett fontos, hogy folyamatokban gondolkodjunk. Az esélyegyenlőség nem csak a fehér bot napján fontos. Még az idén megkezdődik az online szolgáltatások átvilágítása, szoros együttműködésben a vakok és gyengén látók szakmai érdekvédelmi szervezeteivel" - mondta el Szabó László Zsolt.

Az akadálymentes HANGTÁR a tervek szerint a jövő évben indul.

Forrás: hirado.hu
2014-10-22,
Nyomtatás gomb Nyomtat