Hírek

A Fehér Bot Napja alkalmából megjelent a beszélő Linux legújabb, 4.0 kiadása

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány fejlesztéseként megjelent a Beszélő Linux kiadás 4.0 verziója. A 4.0 kiadás az Ubuntu 14.04.1 verziójára épül, és öt éven át lesz támogatott.

Az ingyenesen hozzáférhető, akadálymentes beszélő Linux az elmúlt évek során egyre népszerűbbé vált a látássérült emberek körében.

A 2014. évi Fehér Bot napja alkalmából megjelent kiadás legfontosabb újdonságai

Elérhetővé vált a képernyő nagyítási szolgáltatás

 A BeLin 4.0 kiadás új felhasználói felülete (GNOME Shell) alapértelmezetten tartalmazza a képernyőnagyító szolgáltatást, valamint számos kényelmesen használható funkciót. A nagyítási képességnek köszönhetően mostantól – a vak felhasználók mellett - a gyengénlátó emberek is használatba vehetik a BeLin új kiadását.

Továbbfejlesztett képernyő olvasási szolgáltatás

Az Orka Képernyőolvasó program legújabb, 3.14-es verziója számos fontos fejlesztéssel támogatja a még kényelmesebb internet-használatot.

Gyorsabb navigáció a honlapok tartalmában: Mostantól egy weboldal elemeit, típusaik szerint külön listákban is megjelenítheti a felhasználó, és ez gyorsabbá teszi a keresett információk elérését.

Könnyebb tájékozódás a weboldalakon: A honlapok tartalmának kényelmesebb megismerését segíti az „objektum” megjelenítési mód bevezetése. Ekkor az egy sorban megjelenő, webes elemeket (pl. hivatkozások) a képernyőolvasó program nem egymás mellett, hanem külön sorban jeleníti meg.

Hallhatóvá válnak a színek: Az Orkával mostantól felolvastatható a megjelenő webes tartalom előtér és háttér színeinek neve.

Új, Információs Központ funkció

Az új szolgáltatás egy kényelmesen kezelhető felületen keresztül biztosít akadálymentes hozzáférést a felhasználók által leggyakrabban keresett webes információkhoz (pl. időjárás előrejelzés, hírek, újságcikkek, stb.). Az Információs Központban elérhetővé tett webes tartalmak köre bővíthető.

A BeLin 4.0 kiadás ingyenesen letölthető

A BeLin 4.0 kiadás letölthető a következő hivatkozások használatával:

A BeLin 4.0 kiadás 32 bites változatának letöltése

A BeLin 4.0 kiadás 64 bites változatának letöltése

A BeLin 4.0 kiadás teljes dokumentációja a www.belin.hu honlapon olvasható.

Alapítványunk reméli, hogy egyre több vak és gyengénlátó ember számára válik elérhetővé a számítógép-használat az ingyenesen hozzáférhető, akadálymentes Beszélő Linux kiadás révén.

 

2014-10-15,
Nyomtatás gomb Nyomtat