Hírek

Könnyebb a JAWS-zal, mint nélküle

Beszélgetés Balla Anikóval

Anikó a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vakok Szövetségének önkéntese. A tagok megkereshetik őt kéréseikkel, problémáikkal.

„Havonta egy alkalommal tartok fogadóórát, ahol a sorstársak felkereshetnek „ügyes-bajos” problémáikkal. Amolyan összekötő kapocs vagyok az egyesület és a sorstársak között.”

Munkája során nagy segítségére van a számítógép az ügyintézéshez, a beérkezett megkeresések feldolgozásához, megválaszolásához is szinte nélkülözhetetlen eszköz. Gyengénlátóként meg kellett barátkoznia a JAWS programmal, az ismerkedés jelenleg is tart.

„Tavaly kezdtem el az ECDL modulokat tanulni, ezzel együtt a JAWS programot és a billentyűparancsokat is, hiszen gyengénlátóként eddig csak „egerésztem” és segítségemre volt a lehetőség, hogy meg lehet növelni a betűméretet a számítógépen.

Bevallom először nagyon idegenkedtem, furcsa volt, hogy valaki felolvassa nekem a képernyőn lévő dolgokat. Azután egy ideig nem volt JAWS-om, mert új számítógépet kellett vennem és még nem raktam rá a programot. Akkor jöttem rá mennyire hiányzik, mennyivel könnyebb vele a munka mint nélküle. Igaz néha nagyon zavar, hogy nem akkor, és oda, és úgy írhatok amikor, ahova, ahogy akarok (például űrlapmód bekapcsolása). Nekem még lassabban megy vele a munka, de ha majd kellően elsajátítom a billentyűparancsokat, ugyan olyan könnyű lesz, mint egerészni.”

Az Infoalap szoftveradományozási pályázatáról egyesületénél értesült. Rögtön úgy érezte, élnie kell ezzel a lehetőséggel. Mivel mostanában tanulja a szoftver használatát, sokszor kér és kap segítséget ismerősöktől és a tanárától.

Anikónak távlati céljai is vannak a programmal:

„Nagyon örülnék, ha kapnék munkát és ha sikerülne megszereznem az ECDL bizonyítványt.”

Sok sikert kívánunk a JAWS használatához és a célok eléréséhez.

 

 

2014-05-14,
Nyomtatás gomb Nyomtat