Hírek

Az RNIB és a PC Pro weboldal-akadálymentesítési kampányáról

Az RNIB (Brit Vakok Szövetsége) és a PC Pro egyesített erővel indított kampányt annak érdekében, hogy a cégek legalább minimális szinten akadálymentessé tegyék weboldalaikat és alkalmazásaikat a vak és gyengénlátó emberek számára.

A két szervezet arra kéri a cégeket, hogy alakítsák át a weboldalukat öt olyan kritérium szerint, amely biztosítja a vak és gyengénlátó ügyfeleik számára is a weboldal tartalmához való akadálymentes hozzáférés lehetőségét. A RNIB és partnerei tanácsadással, tapasztalatcserével és konzultációval segítik a cégek akadálymentesítési törekvéseit.

A hat hónapos kampány során, előre nem bejelentetten vak és gyengénlátó emberek tesztelik a különböző cégek weboldalait és a rajtuk keresztül elérhető szolgáltatások akadálymentességét, majd a kampány lejártával tájékoztatják a cégeket a megfigyeléseikről.

A kritériumokat teljesítő cégek felkerülnek egy, a jó gyakorlati példákat tartalmazó listára, elnyerik az RNIB támogatását, amely például a szervezet promóciós anyagaiban történő szereplést jelenti, valamint kitehetik honlapjukra a webakadálymentességi logót.

Az öt kritérium a következő:

1. A weboldalak szövegének a mérete legyen változtatható! Kerülni kell a mintákat tartalmazó hátteret!

2. Tegyék kompatibilissá weboldalaikat és alkalmazásaikat a legnépszerűbb képernyőolvasó programokkal, tehát pl. JAWS-szal, Supernovával, NVDA-val és VoiceOverrel!

3. A weboldalon a navigáció és a tartalom elérhetősége, összefüggése mindenhol legyen konzisztens!

4. Biztosítsák, hogy a weboldaluk teljes mértékben használható legyen kizárólag a billentyűzet segítségével!

5. A nagyobb változások bevezetése előtt kérjenek fel vak és gyengénlátó tesztelőket a bevezetni kívánt változtatás véleményezésére!

Forrás: http://www.rnib.org.uk/professionals/news/pages/websight_challenge.aspx

2012-07-22, Infoalap
Nyomtatás gomb Nyomtat