Hírek

Az amerikai Vakok Nemzeti Szövetsége elismerően nyilatkozott az Apple-ről, amiért beépítette az iPad-be a VoiceOver alkalmazást

Alapítványunk is figyelemmel követi az érintőképernyős készülékek megjelenésének trendjét, és igyekszünk felmérni, hogy ez milyen hatással van a látássérült emberek hosszútávú informatikai lehetőségeire. A vak emberek valóban nem tudják majd használni ezeket? A kérdést nem dönti el, de érdekes az Amerikai Vakok Szövetségének állásfoglalása az (érintőképernyős) Apple iPad készülék megjelenése kapcsán, amelyet az alábbiakban Szabó-Kállay Anna fordításában közlünk.

Az amerikai Vakok Nemzeti Szövetsége, az ország legnagyobb, vak emberekkel foglalkozó szervezete elismerően nyilatkozott az Apple-ről, amiért beépítette a VoiceOver alkalmazást az iPad-be. A VoiceOver egy text-to-speech, azaz az írott szöveget hanggá alakító alkalmazás, ami az érintőképernyőn is működik, így a vak felhasználók önállóan is használhatják az eszközt. A VoiceOver megtalálható az Apple Mac operációs rendszerében, az iPhone 3G telefonban, és a legutóbbi iPod Touch médialejátszó készülékekben is.

iPad, a képen jelezve, amit a készülék felolvas

Amint azt Dr Marc Maurer, a Vakok Nemzeti Szövetségének elnöke elmondta: "A Szövetség elismerésben részesíti az Apple-t, amiért várva-várt készülékében, az iPad-ben is elérhetővé tette a VoiceOver "képernyő-pótló" alkalmazást. Így a vak vásárlók, látó barátainkhoz és kollégáinkhoz hasonlóan attól a pillanattól kezdve osztozhatnak az új eszköz használatának élményében, hogy kiveszik azt a dobozból. Termékeinek akadálymentesítésével az Apple olyan példát állít, amit véleményünk szerint az elektronikai ipar többi tagjának is követnie kellene. Továbbá, a tény, hogy az Apple sikeresen integrált egy képernyőolvasó alkalmazást az érintőképernyős technológiájába, azt mutatja, hogy az érintőképernyő nem állhat annak az útjában, hogy a vak emberek elektronikai berendezéseket használjanak.

Korábban 2009. szeptember 22-én az amerikai Vakok Szövetsége különleges díjjal jutalmazta az Apple-t, amiért akadálymentessé tette az iPhone-t.

2010-07-30, Szabó-Kállay Anna
Nyomtatás gomb Nyomtat