Hírek

Hír / oldal:  
   

Lapról hangra cikkajánló 2018. február 6.

A holokauszt emlékezete a családban

A holokauszt túlélői évtizedekig nem beszéltek a haláltáborokban megélt borzalmakról. Ennek egyik oka az lehetett, hogy meg akarták kímélni gyermekeiket annak az iszonyatnak a tudásától, amire szava sincs az embernek. A kibeszéletlen tragédiák azonban beleivódtak a családokba. Generációk múlva visszatértek, gondoljunk csak a cikkben említett kislányra, akinek Hitlerről voltak visszatérő rémálmai anélkül, hogy tudta volna, mi játszódott le a családjában. Ez a cikk nemcsak arra mutat fel példákat, hogyan viszonyulnak a holokausztot túlélő családok harmadik, negyedik generációi a múltjukhoz, hanem azt is érzékelteti, hogy a közvetlen érintettségnek megfelelően hogyan változik az egyes generációk viszonya a történtekhez. Végül arról is olvashatunk, hogyan él szétválaszthatatlanul a mai magyar-zsidó családokban magyarságuk és zsidóságuk, hogyan olvadnak össze a magyar és a zsidó hagyományok a család életét gazdagítva.

2018-02-06,

részletek

Karbantartási munkálatok a Lapról hangra oldalon

Értesítjük Lapról hangra olvasóinkat, hogy Lapról hangra portálunk január 25.-én 11:00 órától 1-2 órán keresztül hálózatfejlesztési és karbantartási munkák miatt nem lesz elérhető.

Megértésüket köszönjük.<

2018-01-22,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2018. január 16.

Csodabogyóval koronázott cseppkőkincsek

Ha úgy érzi, hogy szeretne valami nagyon különlegeset átélni, belefeledkezni a természeti szépségekbe, vagy akár a szó szoros értelmében letenné gondjait, amelyeket egy kő testesítene meg, akkor irány a barlangtúra! Mielőtt nekiindulna a földtani utazásnak, a megkövült bogyók, a valaha élt teknősök felfedezésének, feltétlenül hallgassa meg ezt a cikket. Nem árt picit tájékozódni, milyen utat kell ahhoz bejárnia, hogy – hacsak szimbolikusan is – megszabadulhasson gondjaitól. Kalandtúrára, azaz barlangtúrára fel, irány a Balaton, no és a Lapról hangra cikkállománya!

2018-01-16,

részletek

Karácsony 2017

A legtöbben biztosan az utolsó simításokat végzik a karácsonyi előkészületek közepette. Vannak, akik a tavalyi fenyődíszeket szedik elő, csomagolópapírt, szaloncukor-akasztót keresgélnek. Azoknak, akik még ajándékok után lótnak-futnak, azt kívánjuk, hogy az utolsó pillanatokban megtalálják azokat az ajándékokat, amelyekkel mosolyt csalnak majd szeretteik arcára. Reméljük, hogy a karácsonyi izgalmakat oldandó, sokan ellátogatnak honlapunkra, vagy mézeskalács-gyúrás közben a Lapról hangra cikkeit hallgatják.

2017-12-20,

részletek

Ismét adománygyűjtés volt Pápán az Infoalapnak

Tavaly honlapunkon beszámoltunk arról, hogy Hunorfi Péter, a NATO Support and Procurement Agency informatikusa adománygyűjtést szervezett alapítványunk számára. Akkor azt ígértük, hírt adunk az együttműködés következő állomásairól. Azóta eltelt majdnem egy év, tehát itt az ideje, hogy elmeséljük, mi történt tavaly óta.

2017-12-20,

részletek

Az INFOALAP friss tananyagot készített a BeLin legújabb kiadásához

Örömmel jelentjük be, hogy megjelent az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány saját fejlesztésű BeLin 5.0 kiadásához készített új tananyaga.

2017-12-19,

részletek

Az Infoalap születésnapja

A születésnap nemcsak egy-egy ember, hanem egy szervezet életében is nagy esemény. Az Infoalap születésnapját igazán nem nehéz megjegyezni, egy nappal van a Mikulás után. December 7-én 17 éves az INFOALAP!

2017-12-07,

részletek

Köszönet az önkéntesek nemzetközi napja alkalmából

Kedves Lapról hangra felolvasók!

Köszönjük, hogy az év minden napján idejüket és hangjukat adják ahhoz, hogy látássérült olvasóinkhoz eljuthassanak azok az újságcikkek, amelyeket egyébként nem ismerhetnének meg. Számukra az Önök hangján szólalnak meg a tudomány, a politika, a bulvár hírei, a nyomtatott újságokban megjelenő esszék, versek. Sokan közülük nem is csak a cikkek vagy a témák iránti érdeklődés, hanem a felolvasó iránti rokonszenv miatt is hallgatnak meg egy-egy cikket. Olvasóink – velünk együtt – hálásak azért a sok-sok figyelemért, odafordulásért, a megszólaló újságokért, amiket Önöktől kapnak. Köszönjük az eddigi felolvasásokat, és kíváncsian várjuk az ez utániakat is!

2017-12-06,

részletek

Előadás a Lapról hangrá-ról a Petőfi Gimnáziumban

Agárdi Szilvit szinte biztosan nem kell bemutatnunk honlapunk olvasóinak. Van, aki a Voice válogatóiból ismeri őt, mások már a kezdetektől fogva figyelemmel kísérik pályájának alakulását, és biztosan akadnak olyanok is, akik emlékeznek rá, hogy néhány éve a Vodafone angyalaként dolgozott nálunk Szilvi. Most újra az Infoalap munkatársai között köszönthetjük őt. Feladatai közé tartozik Lapról hangra kezdeményezésünk népszerűsítése. Ennek, mivel lelkes újságolvasó, szívesen tesz eleget.

2017-12-04,

részletek

Idén is részt vettünk a LESEK Konferencián

Az Infoalap hagyományai közé tartozik a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciáján való megjelenés. Idén is bejegyeztük a napját a fontos rendezvények közé, és munkatársaink lelkesen készültek az alkalomra, hogy megmutassák a látássérült érdeklődőknek, családtagjaiknak, segítőiknek azokat az informatikai újdonságokat, amelyekkel megkönnyítjük a vak és gyengénlátó emberek mindennapjait. Standunkon felvonultattuk szoftvereink és hardvereink legjavát. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a különböző élethelyzetű, foglalkozású, végzettségű, és eltérő látásmaradvánnyal rendelkező érdeklődőknek egyediek lehetnek az igényeik. Munkatársaink minden helyzetre készültek egy-egy praktikus megoldással, egy-egy, a hagyományoshoz képest alternatívát jelentő szoftverrel vagy segédeszközzel.

2017-11-16,

részletek

Az INFOALAP legújabb fejlesztéseivel jelent meg a LESEK konferencián

Alapítványunk ez év szeptemberében jelentette meg legújabb saját fejlesztésű programját, valamint DEX szoftverének legfrissebb változatát. Mindkét szoftver a látássérült emberek számára könnyíti meg az olvasást.

2017-11-16,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2017. november 13.

Varázsigék a lélek rejtett tartalmaihoz

Sokszor mondjuk, amikor félrehallunk vagy olvasunk valamit, hogy ez bizony freudi elszólás volt. Most megtudhatjuk, mi mindent árul el rólunk Freud és más pszichológusok, nyelvészek kutatásai szerint, ha mást hallunk ahelyett, amit valaki mondott, leírt. Ki gondolná, hogyha sokszor használja valaki az „én” személyes névmást a mondataiban, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem egy magabiztos, a hatalmának tudatában lévő emberről van szó, hanem valakiről, aki bizonytalan, depressziós. Érdemes többször is, alaposan elolvasni ezt az írást, és utána a megszokottnál is érzékenyebben figyelni mások nyelvhasználatára és a sajátunkra is.

2017-11-13,

részletek

Frissült a Beszélő Linux 5.0 változata

A Beszélő Linux 5.0 kiadás alapját képező Ubuntu Linux verzió számos hibajavításon ment át megjelenése óta, és több, a rendszer részét képező alkalmazásból újabb verzió vált elérhetővé az elmúlt egy év során.

2017-10-31,

részletek

Közösséget építünk

Egy igazi örömkönyvről

Kedves Látogató, nem, nem tévedt el, és nem keveredett a Lapról hangra cikkajánlójának kellős közepére. Jó helyen jár, itt – akár hiszi, akár nem – egy igazi örömkönyvről fog olvasni. Egy olyan könyvről, amit jólesik kézbe venni, szagolgatni, lapolgatni és lapozgatni; egy olyan könyvről, amelynek munkatársunk, Gy. Dobos Mariann az írója.

2017-10-27,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2017. október 24.

Down-szindróma: kapu a szeretet világába

Ismert emberek, művészek mesélnek ebben a cikkben Down-szindrómás családtagjaikról, barátaikról. Mellettük megszólal a szakember és az „átlagos” anyuka is. Mi az, amiben mindnyájan megegyeznek? Az, hogy nagyon-nagyon szeretik Down-szindrómás családtagjaikat, hálásak nekik azért a szeretetért, amit tőlük kapnak, és úgy gondolnak rájuk, mint bármelyik másik szerettükre. Őszintén beszélnek kezdeti félelmeikről, kétségbeesésükről, arról, mit éreztek, amikor megtudták, hogy Down-szindrómás baba érkezik a családba. Olyan is van köztük, aki nagyon tudatosan választott örökbefogadó szülőként Down-os gyerekeket. Aki elolvassa ezeket a történeteket, szinte rögtön arra fog gondolni, hogy „Miért is nincs nekem egy down-os ismerősöm, barátom, ha ők ilyen boldoggá tudják tenni a családtagjaikat?”. Persze vigyázzunk az általánosításokkal, és ne csupán a „hogy tudnak ők szeretni” ámulatból nézzünk a downosokra, hanem azzal a nyitottsággal, amellyel bármelyik új ismeretségünknek nekiindulunk.

2017-10-24,

részletek

Az elfogadás napján járt a Lapról hangra

Mosonmagyaróváron idén a 13. alkalommal rendezték meg az elfogadás napját. Alapítványunk rendszeresen részt vesz ezen a rendezvényen. Idén sokszínű tevékenységünkből a Lapról hangra kezdeményezést emeltük ki, és mutattuk be a mosonmagyaróvári középiskolásoknak.

2017-10-16,

részletek

Megjelentek legújabb kutatási moduljaink

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány a mai napon közzéteszi újonnan megjelenő, ingyenesen elérhető kutatási moduljait, ezúttal összesen hat új és egy frissített modul válik elérhetővé.

2017-10-03,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2017. szeptember 11.

Oravecz Nóra új élete

Felsorolni sem könnyű, mi mindent csinál Oravecz Nóra. Blogot ír, mint mindig, tanácsokat ad, startup vállalkozásokat segít, utazik, interjúkat készít, könyvet ír. Öröm hallgatni, micsoda lendülettel éli a hétköznapokat. Biztosak lehetünk benne, hogy a következő néhány hónapban nemigen ér rá unatkozni. Persze azért talán nem véletlen, hogy megfordul a megrögzött kétkedőkben a kérdés, hogy tényleg boldog-e ebben a sodrásban, és vajon mi az oka, hogy a munkával kapcsolatos tervein kívül nagyon keveset beszél önmagáról.

2017-09-11,

részletek

Az INFOALAP legújabb fejlesztései az akadálymentesítés területén

Örömmel jelentjük be, hogy az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány két szoftverfejlesztés kiadásával újabb segédeszköz szoftvereket biztosít a dokumentum-akadálymentesítést igénylő felhasználók számára. Egy programfrissítés megjelentetésével és egy új program megalkotásával újabb területeket érintő megoldást biztosítunk az olvasást kedvelő vagy tanulmányaikhoz azt igénylő vak és gyengénlátó embereknek, valamint az őket segítő családtagoknak és szakembereknek.

2017-09-07,

részletek

Karbantartási munkálatok a Lapról hangra oldalon

Ezúton értesítjük minden kedves olvasónkat és felolvasónkat, hogy 2017. augusztus 22-én 18 és 24 óra között karbantartási munkálatokat végzünk a Lapról hangra oldalon. Előfordulhat, hogy az oldal szolgáltatásai akadoznak, vagy rövid ideig nem lesznek elérhetőek.

Elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségért.

Mindenkinek jó cikkhallgatást és felolvasást kívánunk.

a Lapról hangra csapata

2017-08-22,

részletek

Közlemény

Windows 10 Narrátor funkció

A digitális fejlesztések és technológiák ledöntik az emberek és országok közti határokat és soha nem látott lehetőségeket nyújtanak a felhasználóknak. Kiemelten fontos, hogy ezeket a lehetőségeket minden felhasználó számára elérhetővé tegyük.A Microsoft olyan eszközöket ad az emberek kezébe, amelyekkel hatékonyabban tudják elintézni mindennapi dolgaikat és kibontakoztathatják kreativitásukat a munkában és a magánéletben egyaránt. Egy fontos frissítéssel a Microsoft most a Magyarországon élő vak és gyengénlátó emberek számára teszi elérhetővé ezeknek az eszközöknek egy részét, hiszen a Windows 10 Narrátor funkciója április óta már magyar nyelven is elérhető.

2017-08-04,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2017. július 24.

Mónika: „Anikónak fel kell kötni a gatyát”

Milyen is a Mónika nélküli Mónika-show? A kétezres évek elején népszerű műsor Mónikája töpreng arról, milyen is lesz a vele azonosított műsor nélküle. Ebben az új showban már nem ő hallgatja meg az emberek problémáit (vagy a problémás embereket). Most kívülállóként beszél arról, milyen fizikumú, karakterű ember lehet alkalmas a Mónika-show vezetésére. Mindenki döntse el a cikk meghallgatása után, hogy Mónika a tapasztalt és az eseményeken felülhelyezkedő, tárgyilagos riporterként beszél-e, vagy van benne némi féltékenység, amiért Mónika helyett Anikó lesz a Mónika-show háziasszonya?

2017-07-24,

részletek

A látássérült embereket is kedvezően érinti a közbeszerzési eljárások megváltozása

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) Miniszterelnökséggel folytatott tárgyalásai eredményeként 2017. június 1. napjától módosult a közbeszerzési eljárásokban az alkalmasság és a kizáró okok igazolásának, valamint a közbeszerzési műszaki leírás meghatározásának módjáról szóló kormányrendelet.

2017-07-11,

részletek

Új pénzfelismerő alkalmazás segíti a vak embereket

Örömmel adunk hírt róla, hogy mostantól egy új pénzfelismerő alkalmazás segíti a vak embereket. Az iOS rendszerű telefonokra letölthető, LetSeeApp elnevezésű pénzfelismerő alkalmazást a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fejlesztette ki, szoros együttműködésben alapítványunkkal.

2017-07-06,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2017. június 20.

A dízelvonatok diadalútja

Minden vonatrajongónak ajánljuk ezt a cikket! Ha szereti a gőzmozdonyok pöfögését, ha minden álma, hogy száguldjon egy, az 1930-as években a leggyorsabbnak számító vonaton, ha szeretne lehuppanni a vonat társalgójának egyik foteljére, élvezni a kilátást, és közben még rádiót is hallgatna, akkor ne hagyja ki ezt a cikket! Azt persze nem ígérjük, hogy meghívjuk egy nosztalgia vonatútra, de aki elolvassa a Fliegender Hamburgerről és a többi vonatról szóló írást, annak majdnem olyan élményben lesz része, mintha felpattanhatna a bemutatott vonatok egyikére. Beszállás, indulás, cikkhallgatás!

2017-06-21,

részletek

Közlemény

Ezúton tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy ügyfélszolgálatunk 2017. június 2.-ától június 9.-ig szabadságolás miatt zárva tart.

Június 12.-étől ismét állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Megértésüket és türelmüket köszönjük.

„Informatika a látássérültekért” Alapítvány

2017-06-01,

részletek

Egy gesztustól sokaknak láthatóvá válhat a világ

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány fő tevékenységei közé tartozik a képernyőolvasó és –nagyító szoftverek adományozása. Ezek nélkül a programok nélkül a vak és gyengénlátó emberek nem tudják használni a számítógépet. Ez azt jelenti, hogy aki nem jut hozzá a számítógéppel elérhető lehetőségekhez és információkhoz, szinte teljesen elszigetelődhet, kirekesztődik a kisebb-nagyobb közösségek életéből. Elengedhetetlen a számítógép-használat a munkakereséshez, a tanuláshoz, az olvasáshoz, az ügyintézéshez, a családtagokkal, barátokkal történő kapcsolattartáshoz. Egy látássérült ember az információhoz jutási korlátok és a mobilitási nehézségek miatt még jobban és tudatosabban használja az informatika jelentette előnyöket, mint egy vele hasonló érdeklődésű, végzettségű, életkorú látó.

2017-05-17,

részletek

Ajánlja fel adója 1%-át az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány javára

Van egy látássérült családtagja, tanítványa, munkatársa, akinek szeretne segíteni a speciális eszközök használatában? A legszívesebben azt mondaná, hogy „figyelj, csak kattints oda…”, aztán rádöbben, hogy ez egy vak számítógép-felhasználónak nem segítség?

2017-05-16,

részletek

Most pontosan úgy látod a világot, ahogy egy vak ember!

Örömmel ajánljuk látogatóink figyelmébe Elek Dóra kisfilmjét, melyről maga az alkotó így ír:

2017-05-15,

részletek

1%-os felhívás

Segítene szüleinek, nagyszüleinek, hogy a számítógéppel bejelentkezzenek időpontokra, ügyet intézzenek, bevásároljanak? Nemcsak az nehezíti a dolgát, hogy idős családtagjai nehezen barátkoznak meg az informatikával, hanem külön problémát jelent az is, hogy speciális eszközökre lenne szükségük?

2017-05-15,

részletek

Sok újdonságot hoz a JAWS for Windows 17.0 legfrissebb magyar változata

Örömmel jelentjük be, hogy a mai naptól elérhetővé válik a JAWS 17.0 legfrissebb verziója. A tavaly honosított kiadás óta a program számtalan ponton frissült, ennek eredményeként továbbfejlesztett támogatást nyújt több népszerű alkalmazáshoz. Ilyenek a sokak által a mindennapokban használt Office programok, mint a Word, az Excel, az Outlook és a PowerPoint. Utóbbiak esetében főleg a 2013-as és a 2016-os verziók élveznek immáron magasabb fokú támogatást a JAWS részéről.

2017-05-09,

részletek

Az akadálymentesség világnapja

Sokszor előfordult, hogy képernyőolvasó programmal nem tudott eligazodni egy honlapon? Nehezen találta meg billentyűparancsokkal a szükséges információkat? Miközben ezen bosszankodott, arra gondolt, hogy erről mindenkinek tudnia kellene. Hogy hány olyan oldal van, ami nem akadálymentes, vagy mennyi helyen elkülönítik a weboldalak akadálymentes változatait, amelyeket aztán szinte soha nem frissítenek?

2017-05-08,

részletek

Informatikai verseny a kreativitás és az empátia jegyében

Sok olyan vetélkedőről hallunk, olvasunk, ahol középiskolások és egyetemisták mutathatják meg, miben a legjobbak. Az ITS Hackathon versenye azonban nemcsak egy a sok bemutatkozási lehetőség közül, hanem a társadalmi felelősségvállalás, a kreativitás és a gyorsaság ötvözésével egyéni színt és jelleget kapott ez a megmérettetés.

2017-05-03,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2017. május 2.

A szabadság súlyos terhei

Napjainkban is döbbenetesen keveset tudunk a holokauszt túlélőinek helyzetéről a koncentrációs táborok felszabadulásakor. A személyes visszaemlékezések hitelességével számol be ez az írás arról, milyen terheket is jelentett a túlélés és a szabadság. A koncentrációs táborokat túlélt embereknek történő segítségadásra nem volt felkészülve a társadalom. Bizonytalanság uralkodott azzal kapcsolatban, mit lehet tenni azokért, akik legyengültek, betegek, és azokért, akik a lehető leghamarabb szeretnének visszajutni otthonukba. A zűrzavarban olyan emberi, erkölcsi ellentétek, fizikai képtelenségek között éltek tovább a koncentrációs táborok volt foglyai, amelyek elképzelésekor csődöt mond a logika.

2017-05-02,

részletek

Sürgős információ minden látássérült számítógép-felhasználó számára

A Microsoft cég a Windows 10 operációs rendszer megjelentetésével egy új frissítési modellt vezetett be, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy időszakonként a Windows 10 operációs rendszerhez megjelenik egy nagyobb frissítési csomag. A következő ilyen frissítés az Alkotói frissítés (Creators Update) lesz, mely április 11.-én jelenik meg és fokozatosan fog letöltődni és feltelepülni a számítógépekre. Sajnos ez a frissítés kihatással lesz a JAWS képernyőolvasó, valamint a MAGic és ZoomText képernyőnagyító szoftverek működésére is.

2017-04-11,

részletek

Informatika a siketvakok mindennapjaiban

Beszélgetés Csák Attilával, a Siketvakok Országos Egyesületének informatika oktatójával

A siketvak emberek életében talán még az átlagnál is nagyobb szerepet tölt be az informatika. Rendkívül fontos számukra, hogy a számítógépen keresztül hozzájussanak azokhoz az információkhoz és azoknak a lehetőségeknek a nagy részéhez, amelyeket a jól látók személyesen is könnyedén megszerezhetnek. Mivel a siketvakok életében a hallás és a látás hiányát egyaránt figyelembe kell venni, számukra másfajta oktatás és az informatikai eszközök egyéni beállításai nélkülözhetetlenek a számítógépen történő eredményes munkavégzéshez. Most Csák Attilával, a Siketvakok Országos Egyesületének informatika oktatójával beszélgetve, picit bepillanthatunk abba, hogyan zajlik a siketvak emberek informatika oktatása, és hogyan járul ehhez hozzá alapítványunk az adományozott képernyőolvasó és –nagyító programokkal valamint a Braille-kijelzőkkel.

2017-04-11,

részletek

A NoPara Egyesület pályázati felhívása

Olyan diák vagy, akinek még iskolába menet is matematikai feladványok és azok megoldása motoszkál a fejében? Vagy a család éjjel-nappal a te éneklésedet és hangszer-gyakorlásodat hallgatja, sőt még a szomszéd is kikapcsolja a rádiót, amikor gyakorolsz? Vagy Te vagy a jövő földrajztudósa, akinek minden polca tele van szebbnél szebb ásványokkal, és a telefonodon nem azért böngészed a térképet, hogy eltalálj a következő moziba, hanem egyszerűen azért, mert odavagy a tengerekért, a sivatagért? Talán te vagy az a hóbortos festőnövendék, aki le sem teszi az ecsetet, aki „összefirkálja” a füzeteit és könyveit, mert nem bírja megállni, hogy le ne rajzolja, amit lát?

2017-04-10,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2017. április 3.

Egy erkölcsös éjszaka

Rögtön ki kell ábrándítanunk azokat, akik most egy filmajánlóra, valami különleges társadalomkritikára, esetleg izgalmas pletykákra gondolnak. Miről is fognak olvasni ebben a cikkben? Arról, hogy milyen műveket lehet mostanában az Opera művészeinek előadásában látni a Zeneakadémián. A kritikus szigorú, alapos, nem kímél egyetlen énekest és rendezőt sem. Ha igazi, az előadásokat ízeire szedő bírálatot szeretne olvasni, akkor ne hagyja ki ezt az írást! Talán kedvet kap hozzá, hogy ellátogasson valamelyik előadásra, és saját fülével győződjön meg róla, nem túl szigorú-e a bíráló.

2017-04-03,

részletek

MacOS levelezési listát indított az Infoalap

Alapítványunk terméktámogatásának részeként évek óta működteti a JAWS, a BeLin és a Mobil-info levelezési listákat. Ezek a levelezési listák olyan informatikai megoldásokról kívánnak információt nyújtani a látássérült embereknek, melyek segítséget nyújthatnak az akadálymentesebb szoftveres környezet kialakításában. Levelezési listáink tagjai értesülhetnek a legfrissebb technikai újdonságokról, tippeket és kezelési tanácsokat kaphatnak az Infoalap szakértőitől, illetve a többi listatagtól. A működtetett informatikai témájú levelező listáink a hazai látássérültek körében népszerűek és meghatározóak.

2017-03-20,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2017. február 23.

A rágás javítja az agyműködést

Néhány érdekes tényt közöl ez a rövid írás arról, mire jó a rágás. Ki gondolta volna, hogy kapcsolat van a rágás és az agyműködés között? Most áttekintést kaphatunk arról, milyen összefüggések lehetnek a fogvesztés és egyes olyan betegségek között, amelyekről eddig azt hittük, hogy kizárólag agybetegségek, és közük sincs a foghoz.

2017-02-23,

részletek

Már Androidon is elérhető a ProfiVox

Örömmel adjuk hírül, hogy mostantól már Android operációs rendszeren is használható a ProfiVox beszédszintetizátor. Sokan megszokták, és megszerették ezt a hangot a számítógépükön. Azoknak a felhasználóknak, akik rendkívül gyors tempóban hallgatták és értették a JAWS képernyőolvasó program beszédhangjaként ismert ProfiVoxot, most ugyanebben az élményben lehet részük az androidos telefonjukon is.

2017-02-15,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2017. február 2.

A boldog párkapcsolat titka

Ön úgy érzi, boldog párkapcsolatban él, ahogy mondani szokták, megtalálta a „másik felét”? Vagy vannak helyzetek, érzések, amelyeken szívesen változtatna, konfliktusok, amelyeket nem beszéltek meg egészen? Kíváncsi rá, mitől boldog egy párkapcsolat, hogy élik a hétköznapjaikat azok, akik azt mondják, boldogok? Nehogy azt higgye, hogy ők nem vitáznak! Lehet, hogy az is a titka a boldog párkapcsolatnak, hogy merjünk vitázni, haragudni a másikra, tányért törni, aztán pedig tudjunk megbocsátani, és a megbocsátás kérését elfogadni? Most megtudhat néhány „titkot”, amelytől talán minden párkapcsolat egy picit kiegyensúlyozottabb, biztosabb lehet.

2017-02-02,

részletek

MACI és a civil szervezetek

Nem, ez nem egy elírt mesecím vagy rájátszás valamilyen meseátköltésre.A MACI nem más, mint a magyar civil szervezeteket bemutató kampány, a képen látható maci pedig ennek a kampánynak a kabalafigurája. Sokszor nem könnyű eligazodni abban, hogy melyik civil szervezet mivel foglalkozik, milyen társadalmi csoportoknak segít. A MACI minden évben bemutat néhány olyan embert, akiknek egy-egy civil szervezet megváltoztatta az életét, és egy-egy élethelyzet megkönnyítésében, vagy egy cél elérésében segítette őket.

2017-02-01,

részletek

A NetAcademián járt az Infoalap

Mi a közös a NetAcademiában és az Infoalapban? Az, hogy mindkét szervezetnél az informatika iránt érdeklődő, újdonságokra nyitott szakemberek dolgoznak. Ez már önmagában is elég ok ahhoz, hogy két szervezet együttműködjön. A mi esetünkben viszont még sok más is van, ami összeköt minket, és megalapozta évek óta tartó együttműködésünket. Az egyik ilyen tényező, hogy informatikusaink rendszeresen részt vesznek a NetAcademia felajánlásából azokon a tanfolyamokon, amelyeken még naprakészebbé tehetik a tudásukat. A NetAcademiánál tanultakat rendszeresen kamatoztatjuk az ügyfeleinknek tartott képzéseinken, valamint beépítjük informatikai fejlesztéseinkbe is.

2017-01-31,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2017. január 10.

Ezek még gyerekek

Grecsó Krisztián írásával elmerenghetünk rajta, milyen különös is az, amilyen magabiztossággal a fiatalok mozognak a világban. Tudják, hogyan kell pihenni, élni, szeretni. Az idősebbek máshogyan és máskor állnak meg, másra figyelnek fel, más felé nézelődnek, és aprólékosabban terveznek meg mindent, mint unokáik. Miközben ezen elmélkedünk, megelevenednek előttünk egy nyaralás képei. Nem csodálatos ez az elképesztő két spanyol kamasz lány, akik tudatában vannak a szépségüknek, és biztosak benne, mit akarnak a végre megtalált, szépségben velük vetekedő fiúktól. Tényleg tudják, hogy mit akarnak, vagy „ezek még gyerekek”?

2017-01-10,

részletek

Frissítés jelent meg a honosított MAGic 13.0 verzióhoz

Első alkalommal adunk közre a honosított MAGic 13.0 képernyőnagyító programhoz frissítést. A csomag több hasznos újdonságot és fontos javítást tartalmaz.

2016-12-21,

részletek

Adomány az Infoalapnak

A Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) egy független, nemzetközi program, melynek fő célja, hogy katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítson a programban résztvevő 12 nemzet számára. A SAC támogatását végző NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség NATO Légiszállítást Kezelő Program egyik munkatársa, Hunorfi Péter informatikusként hallott, és rögtön érdeklődött is az „Informatika a látássérültekért”Alapítvány tevékenysége iránt. Mivel Péter fontosnak, és szakmailag különlegesnek érzi alapítványunk tevékenységét, munkatársaival együtt úgy gondolta, támogatni szeretne bennünket abban, hogy minél több vak és gyengénlátó ember számára tehessük elérhetővé a legkorszerűbb informatikai eszközöket.

2016-12-21,

részletek

Felhívás! Esszépályázat 12-18 éves látássérült fiataloknak

2006 óta január 28-án ünneplik az adatvédelem napját, megemlékezve az Európa Tanács adatvédelmi egyezményének elfogadásáról. Ezen a napon az adatvédelmi hatóságok is különféle rendezvényekkel igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét a személyes adatok és a magánélet védelmének fontosságára.

2016-12-19,

részletek

Frissítés jelent meg a honosított JAWS 15.0 és 17.0 verziókhoz

Felhasználóink már megszokhatták, hogy a JAWS for Windows képernyőolvasó program honosított változataihoz időnként megjelentetünk frissítést, amely javításokat, esetenként újdonságokat tartalmaz. Ezúttal a legújabb 17.0 és a tavaly megjelent 15.0 verzióhoz egyszerre teszünk elérhetővé frissítéseket.

2016-12-16,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2016. december 12.

Gyarmat a jégen

Arról mesél ez az írás, hogyan fedezték fel a legészakibb osztrák-magyar gyarmatot. Ne riadjon vissza senki a cikk elején található adathalmaztól a felfedezők hajójára vonatkozóan! Olvassanak csak bátran tovább, és ámulni fognak! Felér ez a rövid írás egy sűrített kalandfilmmel, amelyben a sok tény mellett megláthatjuk a hús-vér felfedezőket is.

2016-12-13,

részletek

Hiánypótló informatikai tananyag látássérült felhasználók számára

Az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvány megalapítása óta fontosnak tartja a vak és gyengénlátó emberek informatikai képzését, ezért már számos speciális tananyagot készített a számítógépes felhasználói ismeretek minél szélesebb körben történő elterjesztése érdekében. Örömmel jelentjük be, hogy az alapítvány ezúttal az adatbázis-kezelés modul billentyűzet centrikus használaton alapuló, hiánypótló oktatóanyagát teszi elérhetővé az informatikai tudásukat gyarapítani kívánó látássérült emberek számára.

2016-12-01,

részletek

Az INFOALAP legfrissebb eszközei a LESEK konferencián

A hagyományokhoz híven alapítványunk idén is jelen volt a LESEK Konferencián, amelyet 2016. november 16.-án rendezett meg a Hermina Egyesület az MVGYOSZ székházában. A LESEK idén is kiváló lehetőségnek ígérkezett új segédeszközeink bemutatására és arra, hogy személyesen mondhassuk el, és láttathassuk, mennyi újdonság, mi minden várható az általunk forgalmazott termékek kapcsán.

2016-11-28,

részletek

Hangos bemutatók készültek az alapítvány friss fejlesztéséről és egy új eszközről

A 2016. november 16.-án megrendezett Lesek konferencián az „Informatika a látássérültekért”Alapítvány is bemutatkozott.

A részvételünkről hamarosan részletes beszámolót olvashatnak honlapunkon, az érdeklődők addig is a fussneki.hu alábbi két linkjén tájékozódhatnak az ott bemutatott új fejlesztésünkről, a Kutatási modul kezelőről, valamint legfrissebb digitális eszközünkről, a Clear reader +-ról.

2016-11-21,

részletek

Megérkezett a Kutatási modul kezelő

Alapítványunk a Lesek 2016 konferencia alkalmából megajándékozza felhasználóit egy új szoftverrel, a beszédes nevű "Kutatási modul kezelő" Windowsos alkalmazással. A szoftvert azoknak ajánljuk, akik a JAWS for Windows 14.0, MAGic 13.0 vagy ezek valamely újabb változatával rendelkeznek. Az új szoftver segítségével a JAWS vagy MAGic termékéhez a kiadáskor biztosított kutatási modulokat tudja naprakésszé tenni, amennyiben azok időközben módosultak, valamint az újonnan létrehozott kutatási modulokat kívánsága szerint tudja telepíteni, frissíteni vagy eltávolítani.