Hírek

Firefox és JAWS együttműködés

Az új, hosszú távon támogatott Firefox kiadás használatához legalább JAWS 2018 verzióra van szükség

Forrás: Freedom Scientific blog, szeptember 10.

A Firefox internet böngésző fejlesztése ahhoz a ponthoz érkezett, amikor már elkerülhetetlenné vált, hogy a JAWS felhasználók áttérjenek a JAWS 2018-ra, vagy az ennél újabb verziókra, esetleg más web-böngészőt keressenek. A Freedom Scientific korábban már tájékoztatást adott a Mozillával történő szoros együttműködésről a Firefox Quantum kapcsán. Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Quantum az az új technológia, amely a 60-as verziószámtól kezdve épül be a Firefoxba. A Quantum egy ún. multiprocess technológiát használ, melynek jelentősége abban rejlik, hogy rendkívül felgyorsítja a böngésző működését. Ez azt jelenti, hogy alapvetően változott az a mód, ahogyan a képernyőolvasó szoftverek információhoz jutnak a böngészőtől. A Freedom Scientific és a Mozilla mérnökei - fáradtságot nem kímélve - elérték a képernyőolvasónak és a web-böngészőnek azt az együttműködési fokát, amellyel mindkét fél teljesen elégedett. Sok felhasználó óvatosságból, megfontoltságból vagy szervezeti okokból továbbra is a korábbi stabil, hosszútávon támogatott változatnál maradt, amely a múlt hétig a Firefox 52.0 verziója volt. Ez a verzió már előre jelezte mindazon újdonságokat, amelyeket a Quantum tartalmaz. Mivel a Quantum minden felhasználó számára alkalmazható termékké vált, a Mozilla pedig továbbra is növeli a biztonságos felhasználás lehetőségeit, a Firefox 52-t felváltotta a 60.2.0, amely már tartalmazza a Quantum technológiát. Ha Ön a JAWS képernyőolvasó legújabb verziójával, tehát a JAWS 2018-cal dolgozik, akkor használni tudja a Firefox legújabb verzióját. A 62-es verzió tartalmaz néhány olyan további újítást, amely megkönnyíti a böngésző használatát JAWS-zal. Amennyiben a gépén nem a JAWS 2018 vagy a képernyőolvasó valamelyik újabb verziója fut, hanem a JAWS-nak az új Firefox-verziók előtt fejlesztett változatát, tehát JAWS 18-at vagy 17-et használ, akkor frissítenie kell a JAWS-t az aktuális verzióra, vagy más web-böngészőt kell keresnie.

A Firefox fejlesztés csupán egy példa arra, milyen gyorsan változik a technológia világa. Mérnökeink mindent megtesznek annak érdekében, hogy a JAWS együttműködjön a szoftverfrissítésekkel, beleértve az Office-hoz és a Google alkalmazásokhoz kiadott frissítéseket, az egész Windows operációs rendszert és sok minden mást is. A felhasználói felület kezelési technológiájának naprakészen tartása a legjobb módja annak, hogy eszközeit hatékonyan használja, ebben segít a JAWS, amely folyamatosan alkalmazkodik a legújabb technikákhoz. Amennyiben a JAWS frissítésére nincs lehetősége, érdemes megfontolnia az áttérést az alternatív böngészőként alkalmazható Google Chrome-ra.

Szeretnénk ismét köszönetet mondani a Mozillának az együttműködésért, mely egy nagyszerű Firefox fejlesztéshez juttatja a JAWS - felhasználókat.

Azoknak a felhasználóknak, akiknek nincs lehetőségük a JAWS 2018 verzióra történő áttérésre, és a Firefox böngésző használatáról sem kívánnak lemondani, továbbra is elérhetőek az előző, stabil, de már nem támogatott 52.02 kiadás telepítőkészletei. A szoftver az alábbi hivatkozásokról tölthető le:

Firefox 52.0.2 32 bites változat

Firefox 52.0.2 64 bites változat

2018-09-19,
Nyomtatás gomb Nyomtat