Hírek

Megjelent a DEX 2.2 és az AMIS 3.1.2

Két új szoftver megjelentetésével segíti a DAISY-könyvek készítését és olvasását az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány.

A DAISY-formátum lényege, hogy a könyvek tartalmát szövegesen és hanganyag formájában is tartalmazzák. Ezzel egyesítik mindkét formátum előnyeit: a hanganyag kellemes mivoltát az elektronikus változat kereshetőségével és navigálhatóságával.

A DEX 2.2 programmal bárki könnyedén készíthet DAISY-könyveket, amelyekben a felolvasás a számítógépre telepített magyar vagy idegen nyelvű beszédszintetizátorokkal is történhet. Az AMIS pedig egy népszerű és ingyenes DAISY-könyv-olvasó program Microsoft Windows operációs rendszerre, amely immár magyar nyelven is elérhető.

A DEX program 2.0 verzióját 2011 márciusában adta ki az alapítvány, amelyben a fejlesztők a felhasználói visszajelzések alapján módosítottak néhány funkció működésén és több új lehetőséggel is bővítették a programot. Például a felhasználók szabályozhatják, hogy legyen-e szünet a mondathatárokon, így a lassabb, tagolt és a gyors, folyamatos olvasást kedvelők is a számukra kellemes módon hallgathatják meg az elkészült könyveket.

Az AMIS DAISY-lejátszó szoftver a DAISY konzorcium gondozásában jelenik meg, amelynek honosított magyar változatát adja most közre az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány. A program a gyengénlátó emberek számára is megfelelő, a vak emberek számára pedig a használata képernyőolvasó program nélkül is megoldható az AMIS saját meghangosítása segítségével. A JAWS for Windows-felhasználóknak ugyanakkor kedvező a programhoz újonnan megjelent szkript, ami biztosítja a JAWS és az AMIS optimális együttes használatának lehetőségét. A JAWS-szkript a JAWS honosított változatainak frissítéseként tölthető le.

Mindkét program ingyenesen letölthető az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány honlapjáról (http://www.infoalap.hu/letoltes/).

Az új programok megjelenése reményeink szerint egy újabb lépés ahhoz, hogy az olvasás mindenki számára elérhető időtöltés legyen.

2011-11-22, Infoalap
Nyomtatás gomb Nyomtat