Hírek

Hír / oldal:  
   

Köszönet önkénteseinknek

December 5-e az önkéntesek napja. Önök, a Lapról hangra olvasói és mi, az Infoalap munkatársai nagyon szerencsések vagyunk, amiért nálunk nemcsak egy nap szól az évben az önkéntesekről. Az önkéntesek az év minden napján ott vannak a nappalinkban, gondolatban mellettünk ülnek a reggeli kávé mellett, hogy együtt átlapozzuk az újságot. Utána a „Hozzászólok” rovatban vagy a fórumban pedig megbeszéljük, hogy mennyi érdekes hírről, tudományos újdonságról vagy a bulvár világnak melyik eseményéről is olvastunk együtt: Önök, önkéntesek, és mi, látássérült olvasók.

részletek

December 3-a, a fogyatékos emberek világnapja

Vak vagy gyengénlátó emberként Ön minden nap megéli, hogy milyen is „más”-nak, „különböző”-nek lenni? Jól ismeri azt az érzést, amikor egy bizonytalan, de kedves hang azt mondja, „Erre jöjjön, üljön oda!”. Megtapasztalta azt is, milyen az, amikor szeretne valamit megkérdezni, de akihez szólna, zavarában vagy csak figyelmetlenségből szó nélkül tovább megy? Lehet, hogy bosszankodik, hogyha a képernyőolvasó program nem „mond ki” valamit, ami fontos lenne a munkájához vagy a tanuláshoz?

részletek

A LESEK konferencián járt az INFOALAP

 

Hagyományainkhoz tartozik, hogy minden évben ellátogatunk a LESEK konferenciára, hogy bemutathassuk legújabb szoftvereinket és hardver eszközeinket az érdeklődőknek. Hetekkel a rendezvény előtt már megkezdjük a készülődést, hogy november 14-én mindenki és minden készen álljon arra, hogy fogadhassuk a látogatókat az INFOALAP standján.

részletek

Befejeződött a kvízjáték

 

Értesítjük honlapunk látogatóit, hogy befejeződött a kvízjáték, melyet abból az alkalomból szerveztünk, hogy honlapunk látogatottsági száma november végére elérte az ötszázezret. Sok jó válasz érkezett a kérdésekre, az alábbiakban olvashatják kérdéseinket és a helyes válaszokat:

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2018. november 6.

Örökbe adni

A Mózeskosár Egyesület találkozókat, beszélgetéseket szervez az örökbe fogadás érintettjeinek, örökbe adó és örökbe fogadó szülőknek, gyerekeknek. A cikkben megszólaló két anya más-más szemszögből közelíti meg az örökbe fogadás tényét. Egyikük, örökbe fogadó szülőként arról beszél, hogyan igyekszik a meséléssel megkönnyíteni, feldolgozhatóvá, megbeszélhetővé tenni kisgyerekének azt a tényt, hogy ő egy másik néni pocakjában növekedett. Az örökbe adó anya pedig a kétségbeesésről, a szégyenről, a tehetetlenségről beszél, amelyet az utolsó pillanatban is érzett, amikor átadta kislányát az örökbe fogadó szülőknek. A beszélgetés elindítója pedig egy angol szerző könyve, aki örökbe adó szülőkkel készített interjúsorozatot az átéltekről.

részletek

Te lehetsz az ötszázezredik!

Honlapunk látogatóinak száma hamarosan eléri a kerek ötszázezret, melynek örömére egy közös kvízjátékra invitáljuk minden kedves látogatónkat.

részletek

Beszámoló az INFOALAP fehér bot napi rendezvényéről

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány október 13-án tartotta fehér bot napi rendezvényét. Több okból is különleges nap volt számunkra ez az október 13-a. Egyrészt mindig öröm, ha a Fehér Bot Napja alkalmából találkozhatunk régi és új ügyfeleinkkel, akik minden nap használják, és szeretik az Infoalap által honosított és forgalmazott szoftvereket, akik 15 éve rendszeresen pályáztak hozzánk adomány eszközökre. De most a közös ünneplésnek egy különleges apropója is volt, az ország licenc program keretében mostantól a határon túli magyar látássérült felhasználók is jogosultak az ingyenes képernyőolvasó és – nagyító programokra.

részletek

Ünnepi bejelentés az INFOALAP-nál

Már a határon túliak is igényelhetik az ingyenes szoftvereket

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány és a Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkársága 2018. október 13-án, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta közös fehér bot napi rendezvényét. Az alapítvány immár 15 éve adományoz képernyőolvasó és –nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengénlátó emberek számára. A képernyőolvasó és –nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógép képernyőjén megjelenő információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2018 október 8

Szinetár Dóra-3

Ki találja ki, mire utal a 3 a címben? Eláruljuk. Arra, hogy Szinetár Dórának három gyereke van. Ki gondolta volna, hogy sokak Dórikája a háromgyerekes anyukák mindennapjait éli. Nagy-nagy szeretettel mesél a három gyerkőcről, akik közül az egyik már felnőtt. Elfogulatlanul, rossz érzések nélkül gondol vissza a válásaira. Szóba kerülnek a színházi szerepei. Mindenkinek ajánljuk ezt a cikket, aki kíváncsi rá, mi újság Szinetár Dórával, vagy csak egyszerűen egy jó kis beszélgetésre vágyik.

részletek

Megújul a VFO Group

A VFO Group a hazánkban legnépszerűbb képernyőolvasó és –nagyító szoftverek gyártója, alapítványunk a cégcsoport egyedüli magyarországi partnere, termékeinek hazai forgalmazója.

részletek

Firefox és JAWS együttműködés

Az új, hosszú távon támogatott Firefox kiadás használatához legalább JAWS 2018 verzióra van szükség

részletek

Fusion 2018 – Új szoftver vált ingyenesen elérhetővé az ország licenc program keretében

Örömmel adunk hírt arról, hogy az Informatika a Látássérültekért Alapítvány által honosított szoftverek közül egy vadonatúj, a Fusion 2018 vált most elérhetővé magyar nyelven a felhasználók számára.

A Fusion abból a célból jött létre, hogy egyetlen telepítéssel kiszolgáljon minden felmerülő igényt, legyen szó a látássérült emberek bármely csoportjáról. Egy minden egyben termékről van tehát szó, amely tartalmazza a teljes értékű, honosított JAWS for Windows képernyőolvasót, a teljes értékű, honosított ZoomText képernyőnagyítót, valamint magát a Fusion-t, ami összehangolja a kettőt. A most megjelent honosított Fusion 2018 szoftverhez is igényelhető hitelesítő kód az ország licenc program keretén belül.

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2018 szeptember 4.

Novodomszky Éva

Novodomszky Évától nem idegen, hogy beengedje a sajtót a magánéletébe; inkább érdekes megtapasztalnia, milyen az, amikor nem ő faggat valakit, hanem őt kérdezgetik a mindennapjairól. Szívesen és őszintén beszél a munkájáról, a családjáról, a két fiáról és arról, mi mindent tanul a férjétől való válás során. Aki szívesen nézi a műsorait, az ne hagyja ki ezt a cikket, mert így közelebb kerülhet Novodomszky Évához, a magánemberhez.

részletek

TÖBB SZÁZ MILLIÓ EMBERÉRT VERSENYEZNEK AZ IT-GURUK

Az IThon.info második alkalommal rendez országos versenyt informatikusoknak, melyre tavaly több ezren jelentkeztek.

A szervezők úgy gondolták, ha már ennyi szakembert elérnek, felkérik őket, hogy azt a hatalmas tudásanyagot, amivel rendelkeznek minden évben egy nemes célra is ajánlják fel.

A verseny részét képező IT Összefogás során a versenyzők az Informatika a Látássérültekért Alapítvány által összegyűjtött több száz hiba kijavításával weboldalak és szoftverek akadálymentesítésén dolgozhatnak.

részletek

A Magyarországon ingyenes képernyőolvasó és nagyító szoftverek híre bejárja a világot

A JAWS, a MAGic és a ZoomText szoftverek gyártója, a VFO Group sajtóközleményben számolt be arról, hogy Magyarországon, a világon harmadik országként, ingyenessé vált a JAWS, a MAGic és a ZoomText program. Az alábbiakban olvashatják a hírt, amelyben a VFO Group beszámolt a magyarországi vak és gyengénlátó embereket érintő nagyszerű újdonságról.

részletek

Máris frissültek az ország licenc keretében igényelhető szoftverek

Nagy örömmel értesítünk minden érdeklődőt, hogy a gyors honosítói munkának köszönhetően máris letölthetővé váltak az ingyenesen elérhetővé tett JAWS képernyőolvasó és MAGic képernyőnagyító programok legfrissebb verziói.

részletek

Megjelent a népszerű MAGic 14.0 képernyőnagyító szoftver magyar nyelvű változata

A MAGic egy képernyőnagyító szoftver, amely a gyengénlátó emberek számára könnyíti meg a számítógép-használatot. Működésének lényege, hogy felnagyítja a képernyőn látható információkat. Azok, akik számára könnyebbséget jelent, ha nemcsak látják, de hallják is a képernyőn megjelenő tartalmakat, bekapcsolhatják a MAGic program beszédtámogatását.

részletek

Megjelent a JAWS for Windows 2018 frissítése

Örömmel jelentjük be, hogy a Windows 10 Tavaszi alkotói frissítésével együttműködő JAWS 2018 májusi megjelentetése után elérhetővé vált a képernyőolvasó szoftver egy, még frissebb változata. Az általános, stabilitást érintő javításokon túl fejlettebb böngésző és Microsoft Office támogatást biztosít a felhasználóknak.

részletek

Ország licenc a látássérült emberekért

Örömmel adunk hírt arról, hogy ország licenc keretében 2018. július 24-től 2019. június végéig minden Magyarországon élő vak, gyengénlátó és olvasásban akadályozott magánszemély, valamint az őket foglalkoztató cégek/szervezetek és a látássérült és olvasási nehézséggel élő diákokat tanító intézmények ingyenesen juthatnak hozzá az alábbiakban felsorolt szoftverek licenceihez:

részletek

Egyesült erővel a digitális akadálymentesítés ügyéért

Az alábbiakban olvashatják a hazánkban legnépszerűbb képernyőolvasó- és nagyító programok, a JAWS for Windows és a MAGic gyártójának, a VFO Group tagjaként működő The Paciello Groupnak a közleményét egy újabb jelentős lépésről, amelynek köszönhetően minden eddiginél nagyobb lendülettel fognak fejlődni a fogyatékkal élő embereket segítő támogató technikák a digitális akadálymentesítés területén.

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2018. július 5.

Túl az ellentéteken? – A nehezen járható középút

Lépten-nyomon azt halljuk, hogy a politikai ellentétekkel átitatott hétköznapokban nem vagyunk hajlandóak a másik véleményének meghallgatására, a mindenki számára elfogadható középút keresésére. A cikkíró felvázolja a mai közgondolkodásban leginkább meglévő ellentéteket, hozzáfűzi saját, sokszor korántsem egyértelmű véleményét. Ahogyan az írás vége felé közeledünk, egyre jobban kételkedünk a műfaj tekintetében. Mi is ez az eszmefuttatás? Egy okos áttekintés a ma, Magyarországon uralkodó gondolatbeli sokféleségről? Vagy inkább egy olyan írás, ahol a szerzőt is megtévesztette a sok, jártasságot sugalló szakkifejezés, de ő is bizonytalan, hogy mit is szeretne körülírni, és hogyan kapcsolódik egyik gondolata a másikhoz? Vagy esetleg egy politikai elemzés paródiájával állunk szemben? Mindenki döntse el maga!

részletek

Fogyatékossággal élő ügyfelek ügyintézését teszi könnyebbé az OTP Bank

Örömmel adunk hírt róla, hogy az Informatika a Látássérültekért Alapítvány és az OTP Bank közötti együttműködés eredményeként ezentúl jelentősen könnyebbé válik a vak és gyengénlátó emberek ügyintézése az OTP számos bankfiókjában. Az OTP alább olvasható sajtóközleményéből értesülhetnek arról, mely intézkedéseket vezetett be a bank a vak és gyengénlátó valamint a hallássérült emberek könnyebb ügyintézése, ügyfélélményének fokozása érdekében.

részletek

Meli, aki mindent lekottáz

Beszélgetés Lakatos Melittával, a poznani nemzetközi Braille-verseny harmadik helyezettjével

Meli egy kedves, cserfes lány, aki a tizenévesek mindennapjait éli. Az, amiben eltér a legtöbb tizenöt éves lánytól, fiútól, az olvasás. Nem képregényeket vagy ifjúsági magazinokat, hanem Braille-írásos könyveket fal éjjel-nappal. Sokszor nem is könyv formában ismerkedik a versekkel, regényekkel, hanem a Braille-kijelző segítségével. A Braille-kijelzőt a mobiltelefonhoz csatlakoztatva Meli bármit elolvas. Arra, hogy mennyire tud és szeret Braille-ben írni-olvasni, nem is kell jobb bizonyíték, mint a Poznanban megrendezett nemzetközi Braille-verseny.

részletek

Akadálymentes matekoktatás is nyert az innovációs versenyen

A technológia adta lehetőségek előrelépést hozhatnak a látássérült emberek oktatásában és foglalkoztatásában is.

részletek

„Szeretném, hogy a tábor végére jó kis csapat legyünk”

Beszélgetés Pisch Bendegúzzal, az ICC tábor egyik magyar résztvevőjével

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány minden évben két, 16 és 21 év közötti látássérült fiatal és kísérője számára biztosítja a részvételi lehetőséget a nemzetközi kommunikációs és informatikai táborban. Ezt a tábort évente más-más ország rendezi meg olyan látássérült diákok számára, akik érdeklődnek az informatika iránt, a várható kihívásokra felkészülten akarnak nekikezdeni egyetemi tanulmányaiknak vagy a munkakeresésnek. Azok, akik elnyerik a táborozási lehetőséget, nemcsak praktikus tanácsokat kapnak a továbbtanuláshoz és az álláskereséshez, hanem a tanulás mellett szórakozhatnak, bulizhatnak, fejleszthetik angoltudásukat. A legtöbben életre szóló élményekkel, nagy, az éjszakába nyúló beszélgetések emlékével, kibontakozó barátságok ígéretével, a kulturális sokféleségre nyitottan érkeznek haza a táborból. Sokaknak megerősítette az önbizalmát ez a nyári „kaland”.

részletek

Számos újdonsággal érkezik a JAWS for Windows 2018 magyar változata

Örömmel jelentjük be, hogy elérhetővé vált a JAWS 2018 honosított verziója. A sok új funkció mellett kiemeljük, hogy ez a változat már teljes mértékben kompatibilis az aktuális Windows 10 rendszerrel, ami azt jelenti, hogy a JAWS az ún. tavaszi alkotói frissítéssel is gond nélkül együttműködik. A legrégebbi támogatott rendszer a Windows 7, a korábbi Microsoft Office programcsomagokhoz hasonlóan a 2016-os verzió is jól támogatott.

részletek

Magyar siker a nemzetközi Braille versenyen

Május 16.-a és 18.-a között a lengyelországi Poznanban rendezték meg a visegrádi négyek nemzetközi Braille versenyét. Magyarországot hárman, Lakatos Melitta, Veiland Orsolya és Péter Zsigmond képviselték. Velük utaztak a kísérők és az Infoalap két munkatársa, akik a nemzetközi zsűri tagjaként valamint technikai szakemberként segítették a verseny lebonyolítását.

részletek

Meghosszabbították az elektronikus hírközlési akadálymentesség nyilvános konzultációjának határidejét

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság a hírközlési szolgáltatások akadálymentesítésével kapcsolatos konzultációs kérdőívének kitöltési határidejét meghosszabbította az új határidő: 2018. május 23-a.

részletek

Sajtóközlemény a Braille-verseny hazai fordulójáról

2018. április 21.-én tartottuk a Visegrádi Alap által támogatott nemzetközi Braille-verseny magyarországi válogatóját. A két évente megrendezett vetélkedő célja, hogy népszerűsítse a Braille-kultúrát, erősítse a modern technika és a Braille-hagyományok összefonódását, valamint elmélyítse a barátságot a különböző országokból érkező, a Braille-kultúra iránt elkötelezett résztvevők között.

részletek

A Leövey Klára Gimnáziumban népszerűsítette Agárdi Szilvi a Lapról hangrá-t


Március 28.-án a budapesti Leövey Klára Gimnáziumban járt Agárdi Szilvi, látássérült énekesnő, hogy népszerűsítse a Lapról hangra közösségi kezdeményezést. Szilvi nem először jár a Leöveyben, néhány éve már egy hasonló előadással szerepelt ebben az iskolában.

részletek

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felhívása

Az alábbiakban az NMHH felhívását tesszük közzé, melyben a hírközlési szolgáltatások akadálymentesítésének fejlesztésében kérik az érintettek közreműködését.

részletek

Speciális iskoláknak adományozott számítógép-csomagokat az INFOALAP

Az elmúlt hetekben összesen húsz számítógép-csomagot adományozott alapítványunk országszerte öt olyan speciális általános iskolának, amelyben vak vagy gyengénlátó diákok tanulnak.

részletek

Lapról hangra oldal karbantartás

Ezúton értesítjük minden kedves olvasónkat és felolvasónkat, hogy 2018. április 5.-én szerver-karbantartási munkálatok miatt a Lapról hangra oldal szolgáltatásai napközben 70 percen keresztül nem lesznek elérhetőek.

Elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségért.

Megértésüket, türelmüket köszönjük.

A Lapról hangra csapata

részletek

A Toldy Ferenc Gimnáziumban járt a Lapról hangra csapata

Múlt pénteken, március 23-án a Toldy Gimnáziumba látogatott az Infoalap munkatársa, Balázs Kriszti és egyik önkéntese, Weigl Zsuzsanna. Az iskolában néhány évvel korábban Agárdi Szilvi, látássérült énekesnő, az alapítvány munkatársa már beszélt a Lapról hangra közösségi összefogásról. Azok a diákok viszont, akiket múlt pénteken megismerhettünk, most hallottak először erről a kezdeményezésről. A meghívást a diáknap alkalmából kaptuk az iskolától. A diáknapon külön hangsúlyt fektettek a tanulók érzékenyítésére, arra, hogy ne csupán kikapcsolódást jelentsen ez az alkalom, hanem olyan érdekességekről, olyan különleges lehetőségekről is értesüljenek a fiúk, lányok, amelyekről egy hagyományos tanórán kevés alkalom lenne beszélni.

részletek

Sajtóközlemény a nemzetközi Braille-verseny magyarországi fordulójának előkészületeiről

1./ Az esemény helyszíne: Budapest.

2./ A verseny megnevezése: a Visegrádi Alap által támogatott nemzetközi Braille-verseny magyarországi válogatója.

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2018. március 9.

Hogyan kezeljük a zsíros bőrt?

Pattanásos a bőre? Mindig nyomkodja, kaparja a pattanásait, vagy nincs semmi gondja-baja a bőrével, csak még szebb szeretne lenni? Bármelyik állítás is igaz önre, ne hagyja ki ezt a cikket! Sok hasznos praktikát tanulhat belőle a bőrápolásról.

részletek

Versenyfelhívás

 Braille versenyre várjuk a jelentkezőket

Ön azok közé tartozik, akik tudnak és szeretnek Braille-írást olvasni? Nemcsak a Braille-könyvekhez ragaszkodik, hanem a legmodernebb technikai eszközöket is használja? Hozzátartozik az iPhone a mindennapjaihoz? Ezek mellett szeret utazni, és a Braille-kultúrát szerető emberekkel ismerkedni?

részletek

Ismét Nemzetközi Számítógépes tábor látássérült fiatalok részére

Ha 16 és 21 év közötti látássérült fiatal vagy, beszélsz angolul, akkor az ICC táborban a helyed!

 

Minden évben más európai országban, idén az Adriai-tenger partján kerül megrendezésre a Nemzetközi Számítógépes és Kommunikációs tábor, ahol 30 ország vak és gyengénlátó fiataljai találkozhatnak egymással, és ismerkedhetnek meg az informatika újdonságaival, továbbá egy igazi közösségi élményt élhetnek át ebben a több mint száz résztvevős, nemzetközi táborban.

részletek

„Linuxos lettem”

Beszélgetés dr. Simon Gergellyel

 

A cím alapján esetleg azt gondolhatja az informatikában kevésbé jártas olvasó, hogy már megint kifogott valami furcsa reklámot, és menne is tovább. Álljon csak meg egy pillanatra. A következő beszélgetés ugyanis egy olyan érdekes, hiteles tapasztalatokra épülő beszámoló, amit garantáltan szívesen olvasnak majd azok is, akik azt sem tudják, „mi fán terem a Beszélő Linux” és azok is érdeklődéssel mélyedhetnek el Gergely tapasztalataiban, akikben régóta motoszkál a gondolat, hogy vak vagy gyengénlátó felhasználóként kipróbálják a Beszélő Linuxot.

részletek

Az ELTE-n járt a Lapról hangra csapata

Biztosan feltűnt olvasóinknak, hogy tavaly több olyan felolvasó is csatlakozott hozzánk, akikről a hang és a felolvasásra választott cikkek alapján sejteni lehet, hogy egyetemisták. Igen, jól tippeltek, ezek a felolvasók ELTE-sek, akik egy olyan előadás részeként olvastak fel, amelyet egyetemi kartól és szaktól függetlenül bárki látogathat. Ez a kurzus tavaly is, idén is a munka mellett végzett önkénteskedésre készíti fel a hallgatókat.

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2018. február 6.

A holokauszt emlékezete a családban

A holokauszt túlélői évtizedekig nem beszéltek a haláltáborokban megélt borzalmakról. Ennek egyik oka az lehetett, hogy meg akarták kímélni gyermekeiket annak az iszonyatnak a tudásától, amire szava sincs az embernek. A kibeszéletlen tragédiák azonban beleivódtak a családokba. Generációk múlva visszatértek, gondoljunk csak a cikkben említett kislányra, akinek Hitlerről voltak visszatérő rémálmai anélkül, hogy tudta volna, mi játszódott le a családjában. Ez a cikk nemcsak arra mutat fel példákat, hogyan viszonyulnak a holokausztot túlélő családok harmadik, negyedik generációi a múltjukhoz, hanem azt is érzékelteti, hogy a közvetlen érintettségnek megfelelően hogyan változik az egyes generációk viszonya a történtekhez. Végül arról is olvashatunk, hogyan él szétválaszthatatlanul a mai magyar-zsidó családokban magyarságuk és zsidóságuk, hogyan olvadnak össze a magyar és a zsidó hagyományok a család életét gazdagítva.

részletek

Karbantartási munkálatok a Lapról hangra oldalon

Értesítjük Lapról hangra olvasóinkat, hogy Lapról hangra portálunk január 25.-én 11:00 órától 1-2 órán keresztül hálózatfejlesztési és karbantartási munkák miatt nem lesz elérhető.

Megértésüket köszönjük.<

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2018. január 16.

Csodabogyóval koronázott cseppkőkincsek

Ha úgy érzi, hogy szeretne valami nagyon különlegeset átélni, belefeledkezni a természeti szépségekbe, vagy akár a szó szoros értelmében letenné gondjait, amelyeket egy kő testesítene meg, akkor irány a barlangtúra! Mielőtt nekiindulna a földtani utazásnak, a megkövült bogyók, a valaha élt teknősök felfedezésének, feltétlenül hallgassa meg ezt a cikket. Nem árt picit tájékozódni, milyen utat kell ahhoz bejárnia, hogy – hacsak szimbolikusan is – megszabadulhasson gondjaitól. Kalandtúrára, azaz barlangtúrára fel, irány a Balaton, no és a Lapról hangra cikkállománya!

részletek

Karácsony 2017

A legtöbben biztosan az utolsó simításokat végzik a karácsonyi előkészületek közepette. Vannak, akik a tavalyi fenyődíszeket szedik elő, csomagolópapírt, szaloncukor-akasztót keresgélnek. Azoknak, akik még ajándékok után lótnak-futnak, azt kívánjuk, hogy az utolsó pillanatokban megtalálják azokat az ajándékokat, amelyekkel mosolyt csalnak majd szeretteik arcára. Reméljük, hogy a karácsonyi izgalmakat oldandó, sokan ellátogatnak honlapunkra, vagy mézeskalács-gyúrás közben a Lapról hangra cikkeit hallgatják.

részletek

Ismét adománygyűjtés volt Pápán az Infoalapnak

Tavaly honlapunkon beszámoltunk arról, hogy Hunorfi Péter, a NATO Support and Procurement Agency informatikusa adománygyűjtést szervezett alapítványunk számára. Akkor azt ígértük, hírt adunk az együttműködés következő állomásairól. Azóta eltelt majdnem egy év, tehát itt az ideje, hogy elmeséljük, mi történt tavaly óta.

részletek

Az INFOALAP friss tananyagot készített a BeLin legújabb kiadásához

Örömmel jelentjük be, hogy megjelent az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány saját fejlesztésű BeLin 5.0 kiadásához készített új tananyaga.

részletek

Az Infoalap születésnapja

A születésnap nemcsak egy-egy ember, hanem egy szervezet életében is nagy esemény. Az Infoalap születésnapját igazán nem nehéz megjegyezni, egy nappal van a Mikulás után. December 7-én 17 éves az INFOALAP!

részletek

Köszönet az önkéntesek nemzetközi napja alkalmából

Kedves Lapról hangra felolvasók!

Köszönjük, hogy az év minden napján idejüket és hangjukat adják ahhoz, hogy látássérült olvasóinkhoz eljuthassanak azok az újságcikkek, amelyeket egyébként nem ismerhetnének meg. Számukra az Önök hangján szólalnak meg a tudomány, a politika, a bulvár hírei, a nyomtatott újságokban megjelenő esszék, versek. Sokan közülük nem is csak a cikkek vagy a témák iránti érdeklődés, hanem a felolvasó iránti rokonszenv miatt is hallgatnak meg egy-egy cikket. Olvasóink – velünk együtt – hálásak azért a sok-sok figyelemért, odafordulásért, a megszólaló újságokért, amiket Önöktől kapnak. Köszönjük az eddigi felolvasásokat, és kíváncsian várjuk az ez utániakat is!

részletek

Előadás a Lapról hangrá-ról a Petőfi Gimnáziumban

Agárdi Szilvit szinte biztosan nem kell bemutatnunk honlapunk olvasóinak. Van, aki a Voice válogatóiból ismeri őt, mások már a kezdetektől fogva figyelemmel kísérik pályájának alakulását, és biztosan akadnak olyanok is, akik emlékeznek rá, hogy néhány éve a Vodafone angyalaként dolgozott nálunk Szilvi. Most újra az Infoalap munkatársai között köszönthetjük őt. Feladatai közé tartozik Lapról hangra kezdeményezésünk népszerűsítése. Ennek, mivel lelkes újságolvasó, szívesen tesz eleget.

részletek

Idén is részt vettünk a LESEK Konferencián

Az Infoalap hagyományai közé tartozik a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciáján való megjelenés. Idén is bejegyeztük a napját a fontos rendezvények közé, és munkatársaink lelkesen készültek az alkalomra, hogy megmutassák a látássérült érdeklődőknek, családtagjaiknak, segítőiknek azokat az informatikai újdonságokat, amelyekkel megkönnyítjük a vak és gyengénlátó emberek mindennapjait. Standunkon felvonultattuk szoftvereink és hardvereink legjavát. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a különböző élethelyzetű, foglalkozású, végzettségű, és eltérő látásmaradvánnyal rendelkező érdeklődőknek egyediek lehetnek az igényeik. Munkatársaink minden helyzetre készültek egy-egy praktikus megoldással, egy-egy, a hagyományoshoz képest alternatívát jelentő szoftverrel vagy segédeszközzel.

részletek

Az INFOALAP legújabb fejlesztéseivel jelent meg a LESEK konferencián

Alapítványunk ez év szeptemberében jelentette meg legújabb saját fejlesztésű programját, valamint DEX szoftverének legfrissebb változatát. Mindkét szoftver a látássérült emberek számára könnyíti meg az olvasást.

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2017. november 13.

Varázsigék a lélek rejtett tartalmaihoz

Sokszor mondjuk, amikor félrehallunk vagy olvasunk valamit, hogy ez bizony freudi elszólás volt. Most megtudhatjuk, mi mindent árul el rólunk Freud és más pszichológusok, nyelvészek kutatásai szerint, ha mást hallunk ahelyett, amit valaki mondott, leírt. Ki gondolná, hogyha sokszor használja valaki az „én” személyes névmást a mondataiban, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem egy magabiztos, a hatalmának tudatában lévő emberről van szó, hanem valakiről, aki bizonytalan, depressziós. Érdemes többször is, alaposan elolvasni ezt az írást, és utána a megszokottnál is érzékenyebben figyelni mások nyelvhasználatára és a sajátunkra is.