Termékeink » BeLin - A beszélő Linux

 

Beszélő Linux termékinformációk

Az „Informatika a látássérültekért" Alapítvány 2007 óta foglalkozik intenzíven a Linux operációs rendszer és a hozzákapcsolódó felhasználói programok használhatóvá tételével a látássérült felhasználók számára. A Magyar Ubuntu Közösséggel összefogva 2008-ban jelent meg a BeLin, azaz a Beszélő Linux 1.0-ás változata, majd minden év őszén, a nemzetközi fehér bot naphoz igazítva az újabb verziók. Közhasznú tevékenységünk ezen területéről a saját fejlesztéseink bemutatásának BeLin szekciójában adunk átfogó tájékoztatást.

Beszélő Linux 5-ös kiadás

A 2016 októberében megjelent BeLin 5.0 legfőbb újdonsága, az volt, hogy a GNOME mellett a MATE asztali környezetet használó kiadást is elérhetővé tettük. A Mate változat azoknak jelent megoldást, akik nem kívánják lecserélni még jól működő, akár kis erőforrású számítógépüket, ugyanakkor arra már évek óta nem érhető el a Microsoft által támogatott Windows operációs rendszer, és a szoftverek új változatai sem futnak rajtuk. A BeLin MATE jóvoltából azonban hozzájuthatnak egy naprakész, és öt éven át biztonsági frissítésekkel ellátott, komplex, akadálymentes Linux rendszerhez és széleskörű alkalmazáscsomagjához.

Mivel a BeLin 5.0 kiadás alapját képező Ubuntu Linux verzió számos hibajavításon ment át megjelenése óta, és több, a rendszer részét képező alkalmazásból újabb verzió vált elérhetővé az elmúlt egy évben, ezért 2017-ben közre adtuk a Beszélő Linux 5.01 összegző, frissített kiadását. Az összetevők naprakésszé tétele mellett azonban a Braille-írás számítógépes-támogatása terén új eredmények is születtek.

Magyar Braille rövidírás

Alapítványunk hosszas fejlesztőmunkájának eredményeként elkészült a magyar pontírás rövidírású rendszerének nyílt forráskódú támogatása. Ennek köszönhetően immár a Windows mellett a BeLin felhasználók számára is elérhető ez a szövegmegjelenítés a Braille-kijelző készülékeken.

Alapszintű Braille-szerkesztő alkalmazás

A BeLin 5.01 verzióban debütál az Infoalap Braille-szerkesztő 1.0 verziója. Az alkalmazás segítségével hagyományos síkírású dokumentumformátumokból készíthet Braille-írású kiadványokat. Az alkalmazásban a hagyományos szerkesztési és formázási műveleteken túl számos speciális Braille-nyomtatási szolgáltatás is elérhető, kifejezetten megkönnyítve ezzel az igényes pontírású kiadványok készítését. A konverzió végrehajtása után a kész dokumentum később Braille-nyomtatón ki is nyomtatható.

A Beszélő Linux frissített telepítőkészletei letölthetőek Alapítványunk honlapjának letöltés oldaláról vagy a belin.hu honlapról. A BeLin 5.01 újdonságainak részletes listáját is itt ismerhetik meg az érdeklődők. A BeLin kiadással kapcsolatos visszajelzésekhez, kérdések feltevésére és megbeszélésére mindenki előtt nyitott a BeLin levelezési lista, amely felhasználói fórumként is szolgál.

  Az Infoalap Braille szerkesztő elkészítését támogatta az Invitech Solutions és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.

További információkért kérjük, forduljanak bizalommal Alapítványunk ügyfélszolgálati munkatársához a +36 (1) 273-3188 és a +36 (70) 295-9288 telefonszámon vagy a helpdesk@infoalap.hu e-mail címen.

Nyomtatás gomb Nyomtat