Termékeink » JAWS for Windows

JAWS for Windows 2018 képernyőolvasó szoftver

A JAWS for Windows képernyőolvasó program a billentyű leütések és a képernyőn látható üzenetek felolvasásával teszi lehetővé a számítógép használatát a látássérült emberek számára. A program kiemelten támogatja a Windows operációs rendszer, a Microsoft Office irodai programcsomag, több Internet böngésző program és sok más népszerű alkalmazás használatát.

A felhasználó a JAWS Home Edition és a JAWS Professional licenc közül választhat. A Home Edition a szabványos otthoni használatra szóló licenc, mely egyetlen végfelhasználó nem üzleti célú használatát engedélyezi, a Professional ezzel szemben cégek, intézmények számára kínált licenc.

JAWS for Windows

A 2018 verzió legfontosabb újdonsága a 2018-as tavaszi alkotói frissítéssel ellátott Windows 10 operációs rendszer támogatása. A JAWS for Windows magyar változata a Profivox beszédszintetizátor mellett tartalmazza a Vocalizer Direct Eszter Compact és az új, továbbfejlesztett Vocalizer Expressive Mariska Compact hangot, továbbá az optikai karakterfelismeréshez szükséges OmniPage OCR szolgáltatást. Több idegen nyelvű hangkarakter és a magyar hang jobb minőségű változata letölthető a gyártó, VFO cég weboldaláról.

A program optimálisan támogatja az alapítvány által forgalmazott Focus Blue Braille-kijelző termékcsalád használatát.

Néhány további újdonság a honosított JAWS 2018 képernyőolvasó szoftver funkciói közül:

- A Mozilla Firefox Quantum (57.0-tól felfelé) web böngésző támogatása,

- Még jobban testre szabható internet böngészés azáltal, hogy a bőbeszédűségi beállítások külön, a virtuális kurzorra érvényesen is megadhatók,

- A Google Chrome web böngésző továbbfejlesztett támogatása,

- A Microsoft Edge web böngésző támogatása,

-  A JAWS lehetőséget kínál arra is, hogy a korábbi, 17.0 verzióból átemeljük a már meglévő beállításainkat. Ezen túl egy teljesen újratervezett import és export funkcionalitást nyújt, amely mindenre kiterjed. Így a globális és alkalmazás szintű beállításokra, a szótárkezelői bejegyzésekre, szkriptekre, ábra feliratokra, testre szabott web olvasási beállításokra, hangsémákra és hangprofilokra is.

- Új lehetőség az egérhelyzet bemondása. Ennek lényege, hogy akár a fizikai egeret, akár az érintőpadot használva a JAWS felolvassa az egérmutató alatti területet. Egy vak felhasználó számára ez akkor hasznos, ha fel kívánja térképezni a képernyőn megjelenő elemek elrendezését vagy más módon nem érhetőek el az adott alkalmazás szolgáltatásai. A gyengénlátó embereknek is segítség lehet a beszéddel való visszajelzés egérhasználat közben. A funkció billentyűparanccsal aktiválható, és megadható, hogy milyen egységek szerint olvassa fel az egérmutató alatti területet. Ezek lehetnek karakterek, szavak, sorok vagy bekezdések.

- A vizuális követés egy olyan új szolgáltatás Windows 10 és 8.1 alatt, amely immáron lehetővé teszi a látó felhasználók számára, hogy szükség esetén, nyomon követhessék, hol tart a JAWS a felolvasásban. A szolgáltatás a web böngészők és a virtuális menüszalag esetében érhető el.

- Az OCR szolgáltatás is jelentősen továbbfejlődött. Ennek köszönhetően már nem csak PDF dokumentumon, hanem tetszőleges képfájlon végezhető optikai karakterfelismertetés. A legtöbb elterjedt képformátum támogatott (JPG, PNG, PCX, TIFF, BMP). A funkció a Windows fájlböngészőjében kiválasztott képfájl környezeti menüjén keresztül is elérhető. A JAWS különleges szolgáltatása, hogy a számítógéphez csatlakoztatott lapolvasó készülékről is végeztethető beolvastatás és azonnali szövegfelismertetés. Ez számos esetben kiválthatja egy optikai karakterfelismerő szoftver beszerzését.

- A korábban megszokott beszédszintetizátorokon túl Windows 10 alatt egy új beszéd szolgáltatás használata is lehetővé vált. A JAWS támogatja a Microsoft-féle ún. OneCore hangokat, köztük a magyar nyelvű Szabolcs fantázianevűt is.

- Mostantól arra is van mód, hogy a JAWS futása során elsötétítsük a képernyőt. Ekkor a monitoron megjelenített tartalomból semmi sem látszódik, ám a program ugyanúgy működik tovább, mint előtte. Ez által biztonságosabban kezelhetőek a bizalmas információk. A képernyő árnyékolás funkció kikapcsolásáig vagy a JAWS újraindításáig a képernyő tartalma kitakarva marad.

- A program futása során nem csupán a teljes beszédtámogatás és a teljes némítás választható. Új opcióként megjelent az igény szerinti vagy más néven részleges beszéd is. Ennek lényege, hogy alapesetben a JAWS teljesen néma marad, ám ha egy felolvastatásra szolgáló billentyűparancsot használunk, akkor az adott tartalom felolvasásának idejére újból megszólal.

A JAWS for Windows program beszerzésével kapcsolatban kérjük, keresse értékesítési munkatársun- kat munkaidőben a +36 (1) 273-3181-es telefonszámon vagy e-mailben az ertekesites@infoalap.hu címen.

A szoftver bemutató változatai letölthetőek az alapítvány honlapjáról, az alábbi hivatkozásokkal:

JAWS 2018.1804.33 32 bites változat

JAWS 2018.1804.33 64 bites változat

Amennyiben a program használatával kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, keresse fel az alapítvány ügyfélszolgálatát, ahol látássérült munkatársunk készséggel áll rendelkezésére; telefonon a +36 (1) 273-3188-as vagy a +36 (70) 295-9288-as számon, e-mailen a helpdesk@infoalap.hu címen, illetve személyesen kedden és csütörtökön 9-17 óráig az alapítvány irodájában (cím: 1145 Budapest, Bácskai u. 29/b).

Lehetősége van kérdéseit más felhasználóknak is feltenni, vagy megvitatni a szoftver használata során szerzett tapasztalatait a JAWS for Windows magyar levelezőlistáján. További információkért kérjük, keresse fel a lista weboldalát. (http://infoalap.eu/mailman/listinfo/jaws-lista_infoalap.eu)
Nyomtatás gomb Nyomtat